CALENDAR ORTODOX 2017: Ce trebuie să facă toţi creştinii sâmbătă

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. Sâmbătă, sunt pomeninţi doi martiri ai creştinismului, pentru care trebuie spuse rugăciuni şi date pomeni săracilor.

12 mai 2017, 15:46
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce trebuie să facă toţi creştinii sâmbătă

Ortodoxe 
Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul

Greco-catolice 
Sf. m. Glicheria; Apariția Maicii Domnului la Fatima (1917)

Romano-catolice 
Sf. Fc. Maria de la Fatima

Sfânta Mucenică Glicheria, pomenită în calendarul creștin-ortodox la 13 mai, a trăit în vremea împăratului roman Antonin Pius (138-161). Sfânta Glicheria era creștină din cetatea Trianopole, Tracia.

În acea perioadă se afla încă în vigoare rescriptul dat de împăratul Traian (98-117) împotriva creștinilor. Acest act prevedea despre creștini să nu fie căutați din oficiu; dacă sunt denunțați și dovediți, să fie pedepsiți; să fie lăsați liberi cei ce apostasiază de la Hristos; să fie respinse denunțurile anonime, ca ceva nedemn pentru vremea legiuitorului (nec nostri saeculi est).

Rescriptul va servi ca normă în urmărirea și pedepsirea creștinilor până la Deciu (249-251).

Aflând de această poruncă împărătească privind persecutarea creștinilor, Sfânta Glicheria a mers înaintea guvernatorului cetății și a mărturisit că este creștină. A fost îndemnată să-i aducă ofrande lui Zeus, dar ea a dărâmat idolul. A fost prinsă și supusă la chinuri apoi a fost aruncată în temniță, în cel din urmă a fost aruncată la fiare, în amfiteatru, unde și-a sfârșit mucenicia.