CALENDAR ORTODOX 2017: Prima sâmbătă din Postul Crăciunului, toţi creştinii trebuie să ţină cont de asta

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. Creştinii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări pentru cei morţi şi să dea pomană de post celor săraci. fetele nemăritate îşi află ursitul dacă bat pernele în această zi. În plus, se arde o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece ”încep să lucreze fermecătoarele”.

RomaniaTV.net
17 nov. 2017, 14:30
CALENDAR ORTODOX 2017: Prima sâmbătă din Postul Crăciunului, toţi creştinii trebuie să ţină cont de asta

Ortodoxe 
Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu

Greco-catolice 
Sf. m. Platon și Roman

Romano-catolice 
Sfințirea Bazilicilor „Sf. Petru” și „Sf. Paul”; Fer. Carolina Kozka, fc. m.

Sfântul Mucenic Platon este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 noiembrie.

Era originar din cetatea Ancira (azi Ankara), din Galatia, Asia Mică, și a trăit în timpul persecuțiilor ordonate de Dioclețian (284-305).

A fost unul dintre propovăduitorii Evangheliei printre păgâni, motiv pentru care a fost prins de autorități și adus înaintea guvernatorului. Aici, au fost rânduiți doisprezece ostași, care să se schimbe și să îl bată pe rând. A fost supus la tot felul de chinuri cumplite pe care le-a îndurat ca un mucenic.

Însuși guvernatorul s-a sculat de pe scaunul său și a început să-l tortureze singur pe Sfântul Platon, pentru că acesta aflat în suferințe fără măsură nu vroia nici măcar să spună că mare este zeul la care se închina guvernatorul. Doar atât trebuia să facă ca să scape de chinuri.

La sfârșitul tuturor chinurilor i-a fost tăiat capul.

Sfântul Mucenic Roman diaconul era originar din Palestina și a slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuției împăratului Dioclețian se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La o sărbătoare în cinstea zeilor, Sfântul Mucenic Romano a ieșit înaintea conducătorului orașului strigându-i înșelarea de care era orbit, mergând la idoli și nevăzându-l pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor și în cele din urmă omorât.

TRADIŢII din Postul Crăciunului

Potrivit unei vechi tradiții, dacă țin Postul Crăciunului fetele nemăritate își vor găsi sortitul. Dar nu numai atât. Acestea trebuie să adune în fiecare zi a postului câte o surcină, iar în Ajunul Crăciunului să fiarbă crupe fără sare, pe care apoi să le pună pe masă.

 

Se crede că umbra ursitorului lor, va veni seara, pe cahlă, și se va ospăta. Un alt obicei al fetelor necăsătorite este bătutul pernelor, în speranța că așa își vor îmblânzi soarta și pețitorii vor începe să vină la casele lor. Și în ziua de astăzi, în Postul sfântului Crăciun se va spăla toate vesela cu cenușă sau leșie, ca să nu mai existe nici o urmă de carne.