Sambata dinaintea Floriilor se numeste Sambata lui Lazar. In aceasta zi se practica datina Lazarelului. Fetele merg impodobite cu coronite din salcie, canta si primesc oua, pe care apoi le rosesc. Ele povestesc moartea nefericita a unui tanar pe nume Lazar. Una din fete, supranumita Lazarita, se imbraca in mireasa. Cantecul povesteste despre plecarea lui Lazar cu oile de acasa, moartea lui neasteptata, scaldarea rituala in lapte dulce si imbracarea defunctului cu frunze de nuc si aruncarea scaldei pe sub nuci.
In alta varianta, Lazarica pleaca cu oile sau cu caprele intr-o sambata de dimineata, lasand-o acasa pe maica-sa sa-i faca placinte. Cand se urca intr-un stejar sa doboare muguri pentru oi, isi aduce aminte de placinte. Grabindu-se sa coboare, cade si moare. Sora lui il cauta, il gaseste si il boceste pana moare langa frate-sau. Se zice ca de atunci ar fi ramas obiceiul de a jeli mortii.
Pretutindeni in satul traditional in aceasta zi se fac felurite copturi, mai cu seama placinte, care sunt date de pomana. In Transilvania fetele puneau in aceasta seara o oglinda si o camasa curata sub un par altoit, pentru ca dimineata sa rasara soarele peste ele. Cu aceste doua obiecte se faceau apoi farmece de dragoste si sanatate.
„Moşii de Florii”
În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus. Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. A ajuns în a patra zi Iisus era departe de Betania, într-un ţinut pustiu, când surorile lui Lazăr i-au trimis mesageri şi îl chemau să vină repede la casa lor, pentru că Lazăr era foarte bolnav, dar Evanghelistul Ioan nu menţionează amănunte despre boala lui Lazăr. În acea zonă pustie, Iisus se retrăsese cu ucenicii săi, pentru a se feri de răzbunarea conducătorilor religioşi ai evreilor. Numeroasele minuni săvârşite de Iisus atunci, ca şi mustrările adresate acestora de Hristos i-au îndârjit pe aceştia, dornici să-l prindă şi să-l omoare. Iisus a ajuns în Betania în a patra zi de la moartea lui Lazăr.
În acest timp, familia îndoliată a lui Lazăr era consolată de prietenii familiei, după marea pierdere. Când a ajuns la marginea satului, Iisus a fost întâmpinat de Marta, care i-a spus : „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”. Atunci Hristos i-a răspuns: „Eu sunt învierea şi viaţa!”. Iisus a vrut s-o încurajeze : adică El, care a făcut atâtea minuni, are putere să biruiască moartea. La scurt timp a întâlnit-o şi pe Maria, cealaltă soră a lui Lazăr, care auzise că Învăţătorul a sosit în satul lor şi i-a spus şi ea: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl poţi învia, căci poţi! Evanghelistul consemnează că „văzând durerea surorilor lui Lazăr şi a prietenilor acestora, Iisus S-a întristat şi, în faţa mormântului lui Lazăr, a plâns. Hristos, Viaţa şi dătătorul vieţii, era în acea clipă faţă în faţă cu moartea”. „Atunci Iisus Hristos s-a rugat Tatălui Ceresc pentru minunea care urma să se împlinească, le-a cerut celor prezenţi să înlăture piatra de la uşa mormântului şi a strigat cu voce tare: „Lazăre, ieşi afară!” Acesta a ieşit din mormânt, aşa cum fusese îngropat, înfăşurat în giulgiu şi cu mahrama pe faţă. Minunea a trezit şi bucurie, şi uimire, şi cutremurare în rândul celor prezenţi. Unii au crezut în minunile lui Hristos, alţii au hotărât să-L pârască fariseilor. Cu acest prilej, sinedriul s-a întrunit şi atunci s-a hotărât uciderea lui Iisus, dar şi a lui Lazăr cel înviat.