Calendar ortodox 2018: Ce NU este bine să faci de 1 octombrie, în ziua Sfântului Procoavă!

Luna octombrie, care este denumită și Brumărel, este, potrivit legendelor, plină de tradiții și obiceiuri ce se păstrează încă din cele mai vechi timpuri. Ba mai mult, pe 1 octombrie este sărbătorit sfântul Procoavă.

30 sept. 2018, 15:08
Calendar ortodox 2018: Ce NU este bine să faci de 1 octombrie, în ziua Sfântului Procoavă!

Sfântul Procoavă este un pustnic care nu a fost niciodată plouat, nins sau înghețat, deși s-a rugat mereu din vârful unui stâlp. Legenda spune că el aduce iarna, iar numele său înseamnă văl, motiv pentru care a fost identificat cu vălul cu care Preacurata Fecioară și-a acoperit capul.

De aceea, în ziua de 1 octombrie, se spune că fetele trebuie să se roage să aibă capul acoperit cu vălul de mireasă. Ba mai mult, tot în această zi,  oamenii înalță rugăciuni Preafericitei, pentru că, spune legenda, în ziua de 1 octombrie, Sfântul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria cum  plutea în aer cu mâinile întinse și se ruga Domnului pentru omenire.

De asemenea, fetele cărora le-a căzut părul se roagă sfântului Procoavă să le redea podoaba capilară, în speranța că se vor căsători mai repede. În această zi, nici o fată care vrea să se căsătorească nu are voie să mănânce decât produse de post, pentru ca sfântul să le dea cunună de mireasă.

Potrivit tradiției, acestea își vor pune sub pernă o jumătate de turtă sărată și își vor visa ursitul. Tot post vor ține și femeile căsătorite pentru sănătatea copiilor.


loading...