CALENDAR ORTODOX 2018: ce români îşi sărbătoresc onomastica marţi. La mulţi ani!

Publicat: Luni, 05 Noiembrie 2018 14:57 // Actualizat: Luni, 05 Noiembrie 2018 14:57 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Foto: B365

Ortodoxe 
Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Greco-catolice 
Sf. aep. Pavel Mărturisitorul

Romano-catolice 
Sf. Leonard, pustnic

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Pavel era din Tesalonic, preot în timpul Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului. A fost ales patriarh, după moartea patriarhului Alexandru, în timpul domniei — în partea de răsărit a Imperiului Roman — a împăratului Constanțiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.

Împăratul Constanțiu era arian (în acea vreme biserica era grav tulburată de erezia lui Arie, care susținea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl, deși la Sinodul I Ecumenic de la Nicea, din anul 325, această erezie fusese condamnată) și l-a scos din scaun pe Sfântul Pavel și l-a pus în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei.

Acesta a fost primul surghiun, după care Sfântul Pavel a revenit la scaunul său episcopal, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanțiu, aflat pe tronul imperial de la Roma. Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci împăratul sfătuit fiind de arieni îl va alunga din nou. A fost adus atunci pe scaunul patriarhal de la Constantinopol Macedonie, cel care era diacon în vremea Sfântului Alexandru, preferat de arieni pentru superficialitatea lui.

Macedonie în calitate de patriarh al Constantinopolului a dezlănțuit în Biserică o prigoană la fel de sălbatică ca în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor susținute de împărații romani politeiști. Cu ajutorul guvernatorului Filip, a izgonit și ucis pe episcopii drept credincioși, înlocuindu-i cu episcopi eretici. Mulțime de oameni din rândul celor ce nu voiau să accepte erezia ariană a fost omorâtă în chinuri mari.

Sfântul Pavel a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană și apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu însuși omoforul său. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar ortodox calendar ortodox 2018 onomastică sfantul luca sfantul Pavel
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7798
RON
28 Jan
noapte -4 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H