CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sărbătoare este sâmbătă, de ce e bine să mergi la biserică şi să aprinzi lumânări

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importantes ărbători de peste an. Sâmbătă este liturghie, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să aprindă lumânări pentru cei morţi. Rugăciunile de azi alungă necazurile provocate de stihiile naturii.

13 iul. 2018, 13:01
CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sărbătoare este sâmbătă, de ce e bine să mergi la biserică şi să aprinzi lumânări

Ortodoxe
Sf. Ap. Achila; Sf. Mc. Iust şi Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul

Greco-catolice
Sf. ap. Aquila, din cei 70; Sf. aep. Iosif Mărturisitorul. 

Romano-catolice
Sf. Camil de Lellis, pr.

Sâmbăta, îndeosebi, se săvârşesc slujbe speciale, prin care Dumnezeu este rugat să le dăruiască fericirea cea veşnică.
Sfântul Apostol Achila este pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 iulie.

Era iudeu creştinat şi se refugiase, împreună cu soţia sa Priscila, de la Roma la Corint, în urma edictului dat în anul 49 de împăratul Claudiu împotriva iudeilor (Fap.18, 2-3).

Sfinţii Achila şi Priscila l-au însoţit pe Sfântul Pavel în călătoria sa misionară, îmbarcându-se pe o corabie care mergea spre Siria. Au ajuns împreună la Efes, unde cei doi soţi au rămas. Sunt prăznuiţi împreună la 13 februarie, iar la 14 iulie este sărbătorit Sfântul Acvila singur.

Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Nicodim Aghioritul.

S-a născut în anul 1749, în Naxos, localitate aflată în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. În timpul şcolii, pe care a făcut-o la Smirna, a devenit un bun cunoscător al scrierilor Sfinţilor Părinţi, al aghiografiei şi al dreptului canonic.

La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, a intrat în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, a fost tuns rasofor şi a primit numele de Nicodim, primind ascultarea de secretar şi citeţ.

După doi ani, Sfântul Macarie din Corint l-a vizitat şi i-a cerut să corecteze şi să pregătească pentru tipar „Filocalia”, lucrare enciclopedică privind viaţa spirituală şi rugăciunea.

Sfântul Nicodim s-a retras din mănăstire într-o chilie, pentru a săvârşi această lucrare. La fel a făcut şi pentru alte scrieri, cum sunt „Everghetinos” şi „Tratatul despre Sfânta Împărtăşanie”.

A dorit să intre în obştea Cuviosului Paisie Velicikovski însă nu a reuşit să ajungă în Moldova din cauza unei furtuni.

A înţeles din acesta întâmplare că Dumnezeu avea alt plan cu el şi a mers să vieţuiască într-o chilie din Capsala, unde a copiat o seamă de manuscrise pentru nevoile sale sufleteşti, dăruindu-se neîncetat rugăciuni. S-a retras apoi într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782.

Aici, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune”, sau „Paza celor cinci simţiri”. În vârstă de 32 de ani şi singur, lipsit de cărţi şi notiţe şi neavând alte resurse decât memoria sa fabuloasă şi dialogul continuu cu Dumnezeu, Sfântul Nicodim a expus în această operă o sinteză a tuturor învăţăturilor spirituale ale Sfinţilor Părinţi. El învaţă cum se poate dezrobi mintea de înlănţuirea plăcerilor simţurilor, pentru a-i permite înălţarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovniceşti ale contemplaţiei. 

Sfântului Nicodim a tradus o antologie a Sfintelor Canoane, opera pe care a numit-o „Pidalion”. Această lucrare a fost editată prima dată la Leipzig, în anul 1800. A redactat, după doi ani de muncă, „Sinaxarul”, care cuprinde toţi sfinţii Bisericii.

A trecut la cele veşnice pe 14 iulie 1809. Tomosul de canonizare al Sfântului Nicodim Aghioritul a fost emis de patriarhul ecumenic Atenagora I împreună cu membrii Sinodului pe 31 mai 1955. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)