CALENDAR ORTODOX 2018. Cruce neagră, zi aliturgică. Gospodinele au voie să pregătească bucatele de Crăciun

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
21 dec. 2018, 18:03
CALENDAR ORTODOX 2018. Cruce neagră, zi aliturgică. Gospodinele au voie să pregătească bucatele de Crăciun

Ortodoxe
Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia

Greco-catolice
Sf. m. Anastasia Romana 

Romano-catolice
Sf. Francisca Cabrini 

Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 decembrie.

Ierarhul Petru Movilă s-a născut în 1596, la Suceava, fiu al domnului Moldovei, Simion Movilă, nepot de frate al domnitorului Ieremia şi al mitropolitului Moldovei, Gheorghe. 

Tânărul Petru a studiat la şcoala Frăţiei Ortodoxe din Lvov (Ucraina). S-a călugărit, în 1627, la Lavra Pecerska din Kiev, şi a devenit egumen al acestui aşezământ. În 1633 a fost ales mitropolit al Kievului. 

Ca egumen şi mitropolit, a lucrat pentru întărirea Ortodoxiei în faţa primejdiei uniate, a restaurat Lavra Peşterilor, catedrala Sfânta Sofia şi alte biserici din Kiev. În 1631 a înfiinţat un colegiu în Kiev (devenit ulterior Academie), cu limba de predare latină, cu un program de studii asemănător cu al universităţilor apusene. A urmărit ridicarea culturală a clerului, prin şcolile din eparhie (Kiev, Viniţa, Luţk, ş.a.), precum şi prin tipografiile acesteia (Kiev, Lvov, Vilna), în care a imprimat aproximativ 50 de lucrări (de slujbă, de învăţătură, de apărare a Ortodoxiei, multe cu prefeţe semnate de mitropolit).

Cu sprijinul său au luat fiinţă tipografiile româneşti din Câmpulung (1635), Govora (1637) şi Iaşi (1641), Dealu Târgovişte (1644); în 1640 a trimis patru profesori pentru Colegiul latin înfiinţat de Vasile Lupu la Iaşi. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat, în 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, la 22 decembrie (data mutării sale la Domnul). Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârşită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996, pomenirea Sfântului Ierarh Petru Movilă în calendarul acestei biserici fiind la 31 decembrie (sursa: Dicţionarul Teologilor Români).