CALENDAR ORTODOX 2018. Cruce neagră, zi aliturgică. Gospodinele au voie să pregătească bucatele de Crăciun

Publicat: Vineri, 21 Decembrie 2018 20:03 // Actualizat: Vineri, 21 Decembrie 2018 20:03 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe
Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia

Greco-catolice
Sf. m. Anastasia Romana 

Romano-catolice
Sf. Francisca Cabrini 

Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 decembrie.

Ierarhul Petru Movilă s-a născut în 1596, la Suceava, fiu al domnului Moldovei, Simion Movilă, nepot de frate al domnitorului Ieremia şi al mitropolitului Moldovei, Gheorghe. 

Tânărul Petru a studiat la şcoala Frăţiei Ortodoxe din Lvov (Ucraina). S-a călugărit, în 1627, la Lavra Pecerska din Kiev, şi a devenit egumen al acestui aşezământ. În 1633 a fost ales mitropolit al Kievului. 

Ca egumen şi mitropolit, a lucrat pentru întărirea Ortodoxiei în faţa primejdiei uniate, a restaurat Lavra Peşterilor, catedrala Sfânta Sofia şi alte biserici din Kiev. În 1631 a înfiinţat un colegiu în Kiev (devenit ulterior Academie), cu limba de predare latină, cu un program de studii asemănător cu al universităţilor apusene. A urmărit ridicarea culturală a clerului, prin şcolile din eparhie (Kiev, Viniţa, Luţk, ş.a.), precum şi prin tipografiile acesteia (Kiev, Lvov, Vilna), în care a imprimat aproximativ 50 de lucrări (de slujbă, de învăţătură, de apărare a Ortodoxiei, multe cu prefeţe semnate de mitropolit).

Cu sprijinul său au luat fiinţă tipografiile româneşti din Câmpulung (1635), Govora (1637) şi Iaşi (1641), Dealu Târgovişte (1644); în 1640 a trimis patru profesori pentru Colegiul latin înfiinţat de Vasile Lupu la Iaşi. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat, în 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, la 22 decembrie (data mutării sale la Domnul). Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârşită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996, pomenirea Sfântului Ierarh Petru Movilă în calendarul acestei biserici fiind la 31 decembrie (sursa: Dicţionarul Teologilor Români). 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar ortodox calendar ortodox 2018
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 dec 02:15
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
A batut Cineva la Usa , si din cauza Saraciei nu i-am Raspuns ! Ce sa-i faci ! Daca nici la Mama la Cimitir nu s-a dus Nimeni , tot din cauza Saraciei ! Doar cu Sfintii ramane sa mai Comunicam prin Telepatie . La Omul Sarac , nici Altul nu vine .
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H