CALENDAR ORTODOX 2018. Cruce roşie, ce sfinţi sunt sărbătoriţi duminică

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
17 nov. 2018, 11:26
CALENDAR ORTODOX 2018. Cruce roşie, ce sfinţi sunt sărbătoriţi duminică

Ortodoxe
Sf. Mc. Platon, Roman şi Zaheu

Greco-catolice
Sf. m. Platon şi Roman

Romano-catolice
Sfinţirea Bazilicilor „Sf. Petru” şi „Sf. Paul”; Fer. Carolina Kozka, fc. m.

Sfântul Mucenic Platon este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 noiembrie.

Era originar din cetatea Ancira (azi Ankara), din Galatia, Asia Mică, şi a trăit în timpul persecuţiilor ordonate de Diocleţian (284-305). A fost fratele Sfântului Mucenic Antioh.

Sfântul Platon a fost unul din propovăduitorii Evangheliei printre păgâni, motiv pentru care a fost prins de autorităţi şi adus înaintea guvernatorului. Aici, au fost rânduiţi doisprezece ostaşi care să se schimbe şi să îl bată pe rând.

Însuşi guvernatorul s-a sculat de pe scaunul său şi a început să-l tortureze singur pe Sfântul Platon. I s-a cerut numai să spună că mare este zeul Apolon, doar atât trebuia să facă ca să scape de chinuri, iar Sfântul Platon, care se afla în suferinţe fără măsură, a răspuns: „Să nu-mi fie mie aceasta a-mi milui trupul şi a pregăti sufletul pentru focul gheenei” (Vieţile Sfinţilor). La sfârşitul tuturor chinurilor i-a fost tăiat capul.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Roman diaconul, care era originar din Palestina şi a slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuţiei împăratului Diocleţian se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La o sărbătoare în cinstea zeilor, Sfântul Mucenic Roman a ieşit înaintea conducătorului oraşului strigându-i înşelarea de care era orbit, mergând la idoli şi nevăzându-l pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor şi în cele din urmă omorât.