CALENDAR ORTODOX 2018: Luni este sărbătorită o sfântă al cărei nume este purtat de multe românce

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

17 sept. 2018, 03:53
CALENDAR ORTODOX 2018: Luni este sărbătorită o sfântă al cărei nume este purtat de multe românce

Ortodoxe
Sf. Mc. Sofia şi fiicele sale: Pistis, Elpis şi Agapis

Greco-catolice
Sf. m. Sofia şi fiicele ei Pistis, Elpis şi Agapis

Romano-catolice

Sf. Robert Bellarmin, ep. înv.

Sfânta şi înţeleapta Sofia şi fiicele sale, Pistis, Elpis şi Agapis sunt sărbătorite de Biserica Ortodoxă la 17 septembrie.

Sfânta Sofia a avut din căsătorie trei fiice, cărora le-a pus numele celor trei virtuţi evanghelice: pe cea dintâi a numit-o Pistis (Credinţa), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapi (Dragostea).

Sfintele muceniţe au trăit în vremea împăratului Adrian (117-138), în cetatea Romei. Pistis era în vârstă de 12 ani, Elpis, de 10 ani, iar Agapis, de 9, atunci când au fost chemate în faţa împăratului, ce auzise, de la eparhul său, de cele trei fecioare care împreună cu mama lor duceau o viaţă închinată cu totul lui Hristos.

În faţa mamei lor, Sfintele Muceniţe, Pistis mai întâi, urmată de Elpis şi Agapis, au fost supuse la chinuri cumplite, după ce fiecare pe rând l-a mărturisit pe Hristos şi a refuzat să jertfească zeiţei Artemida.

Rezistând în faţa tuturor chinurilor, cele trei muceniţe au fost în cele din urma omorâte prin decapitare, iar mama lor le-a luat trupurile, le-a aşezat într-o singură raclă şi le-a îngropat. Sfânta Sofia a stat lângă mormântul fiicelor sale vreme de trei zile, rugându-se lui Dumnezeu, în această vreme şi-a dat sfârşitul, fiind îngropată alături de fiicele sale.

Sfânta Mucenică Sofia a fost mucenică nu cu trupul ci cu inima pentru căci cu inima a pătimit mult pentru Hristos. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).


loading...