CALENDAR ORTODOX 2018: mare sărbătoare pentru români, TEDEUM în toate bisericile. Dezlegare la peşte

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
30 nov. 2018, 07:47
CALENDAR ORTODOX 2018: mare sărbătoare pentru români, TEDEUM în toate bisericile. Dezlegare la peşte

Ortodoxe
Sf. Proroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum)

Greco-catolice
Sf. pf. Naum. Unirea Transilvaniei cu România. Sărbătoare Naţională. Te Deum 

Romano-catolice
Ss. Florenţa, pustnică; Rudolf, pr. m.; Nahum, profet 

Sfântul Proroc Naum este pomenit în calendarul creştin ortodox la 1 decembrie.

Sfântul Proroc Naum a trăit în cetatea Elcoş, fiind din seminţia lui Simeon. A prorocit în a doua jumătate a domniei regelui Ezechia (725-697). A anunţat ninivitenilor că cetatea lor va fi distrusă de foc şi apă, lucru care s-a şi întâmplat deoarece au mâniat pe Dumnezeu prin necredinţa lor. 

„Bun este Domnul; loc de scăpare în zi de strâmtorare, şi pe cei ce se încred în El îi ştie! Dar, printr-o revărsare de ape, va nimici locul Ninivei şi pe vrăjmaşii Lui până în întuneric îi va urmări. Ce puneţi la cale împotriva Domnului? El îi va stârpi cu totul, fiindcă urgia nu vine de două ori”. (Naum, 1-7, 8, 9)

Ninivitenii, care se pocăiseră pentru scurt timp după ce li s-a făcut cunoscut de Sfântul Proroc Iona că l-au mâniat pe Dumnezeu şi marea cetate Ninive va fi distrusă, văzând că nu s-a împlinit asupra lor prorocirea acestuia, s-au întors din nou la fărădelegile lor şi iarăşi au pornit spre mânie îndelunga răbdare a lui Dumnezeu.

De la Prorocul Naum a rămas o carte în trei capitole cuprinsă în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament. 

TEDEUM în toate bisericile

Slujba aceasta se mai numește și Doxologie (cuvânt sau cântare de slăvire), pentru că ea are un pronunţat caracter doxologic, adică exprimă îndeosebi sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primate de la El.

edeumul este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viaţa personală sau din cea socială a credincioşilor. Este o ierurgie de origine mai nouă și se numeşte aşa, pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe intră şi vechiul imn „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”).

Slujba aceasta se mai numește și Doxologie (cuvânt sau cântare de slăvire), pentru că ea are un pronunţat caracter doxologic, adică exprimă îndeosebi sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primate de la El. De astfel, în însăși rânduiala slujbei este inserată și cunoscuta cântare bisericească numită doxologie (slavoslovie„Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu…”, care uneori se înlocuiește cu cântarea amintită, „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”.