CALENDAR ORTODOX 2018: Zi de post şi rugăciune înainte de Ignat. Ce sfinţi sunt pomeniţi miercuri

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 13:41
CALENDAR ORTODOX 2018: Zi de post şi rugăciune înainte de Ignat. Ce sfinţi sunt pomeniţi miercuri

Ortodoxe
Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Aglaia; Sf. Ier. Grichentie, episcopul Etiopiei
(Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. m. Bonifaciu 

Romano-catolice
Fer. Urban al V-lea, pp. 

Sfântul Mucenic Bonifatie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 decembrie. 

A trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305), fiind rob al unei femei din aristocraţia romană, pe nume Aglaida, fiica prefectului Romei. Aceasta fiind tânără şi frumoasă, având multă avere ce-i rămăsese de la părinţii, ducea o viaţă liberă şi avea o legătură cu robul său, Bonifatie.

Sfântul Mucenic Bonifatie era însă milostiv, iubitor de străini şi îndestula cu dragă inimă pe cei lipsiţi. La fel şi stăpâna lui era milostivă şi avea evlavie către Sfinţii Mucenici. 

După un timp, viaţa lor s-a schimbat într-un mod minunat: Bonifatie, trimis de Aglaida, a mers în ţinutul Ciliciei pentru a aduce oseminte de martir (persecuţiile erau la apogeu), căci se aflase că prin acestea se dobândesc tămăduiri şi ajutor.

Ajuns acolo şi văzând râvna şi credinţa mucenicilor, se converteşte şi este el însuşi dat în mâinile călăilor. A fost chinuit şi decapitat, trupul său a fost răscumpărat cu bani mulţi de Aglaida şi înmormântat aproape de Roma. Mai târziu, aceasta a zidit o biserică mare în numele Sfântul Mucenic Bonifatie, chiar în mijlocul Romei, în care a mutat moaştele sfântului mucenic.