CALENDAR ORTODOX 2019. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi sunt joi. Mii de români le poartă numele

Publicat: Miercuri, 22 Mai 2019 15:41 // Actualizat: Miercuri, 22 Mai 2019 15:41 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe
Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiţă Maria lui Cleopa

Greco-catolice
Sf. cuv. ep. m. Mihail 

Romano-catolice
Sf. Dezideriu, ep. m. 


Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinaidei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 mai.

A trăit în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820), luptător împotriva icoanelor. A fost călugărit de patriarhul Tarasie al Constantinopolului. Acesta l-a trimis, împreună cu un alt monah, prieten al Sfântului Mihail, pe nume Teofilact, să vieţuiască la o mănăstire de pe ţărmul Mării Negre.

Având amândoi viaţă îmbunătăţită au fost hirotoniţi episcopi, Sfântul Mihail în cetatea Sinade, iar Sfântul Teofilact în Nicomidia.

După urcarea pe tron a împăratului iconoclast Leon Armeanul, a început prigoana creştinilor ortodocşi din partea ereticilor iconoclaşti. A fost izgonit din scaunul arhieresc patriarhul Constantinopolului, iar mulţi dintre episcopii drept-credincioşi au fost surghiuniţi. Printre aceşti a fost şi Sfântul Mihail al Sinaidelor, care şi-a sfârşit viaţa în exil.

Sfântul Mihail fiind chemat în faţa împăratului pentru cuvântul său aspru împotriva ereticilor, "netemându-se de îngrozire, nici slăbindu-se cu mintea, a strigat cu glas mare: 'Cinstesc sfânta icoană a Mântuitorului meu Iisus Hristos şi a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, cum şi ale celorlalţi sfinţi, şi mă închin lor; iar de porunca ta nu mă îngrijesc şi întru nimic o socotesc" (Vieţile Sfinţilor). 

Astăzi este pomenită şi Sfânta Maria lui Cleopa, rudă a Maicii Domnului. Maria lui Cleopa, care L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos peste tot, a fost prezentă şi în timpul Sfintelor Sale Pătimiri.

I-a ajutat, alături de celelalte sfinte mironosiţe, pe Iosif din Arimateea şi pe Nicodim să coboare trupul Domnului de pe Cruce şi să-l aşeze în mormânt. Sfintele femei mironosiţe, în dimineaţa Sfintei Învieri, ducându-se să ungă cu miresme trupul Domnului, au găsit piatra răsturnată şi pe îngerul Domnului care le-a spus că Hristos a înviat. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Calendar calendar ortodox CALENDAR ORTODOX 2019
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8074
RON
27 Feb
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H