CALENDAR ORTODOX 2019. Ce sfinţi sunt pomeniţi vineri

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
29 mart. 2019, 04:13
CALENDAR ORTODOX 2019. Ce sfinţi sunt pomeniţi vineri

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona şi Varahisie

Greco-catolice
Sf. ep. Marcu al Aretusei, diac. Chiril şi cei împreună cu ei

Romano-catolice
Sf. Eustasie, ep.

Sfântul Mucenic Marcu, episcop al Aretuselor, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 29 martie.

S-a născut în vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337). A fost episcop al cetăţii Aretusa, în Sicilia, aproape de Siracuza. În acel timp, prin Edictul de la Milan din 313, s-a acordat totală libertate de credinţă creştinilor.

Creştinismul a fost însă din nou interzis în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a încercat revenirea la politeism. A urmat în Imperiu o altă perioadă de persecuţii împotriva creştinilor.

Între cei care au suferit atunci a fost şi Sfântul Marcu. Despre viaţa, lupta şi suferinţa sa a scris Sfântul Grigorie de Nazianz.

Sfântul Marcu a fost torturat cu deosebită cruzime, căci din cei care veneau asupra lui, plini de ură, fiecare aducea un nou chin. Cei care erau împotriva sa, pentru faptul că adusese în Biserică mulţime mare de credincioşi şi dărâmase un templu păgân, se întărâtau mai ales de vitejia sfântului şi de curajul său, socotind acest fapt ca o defăimare a propriei lor neputinţe.

Răbdare şi blândeţe Sfântului Marcu i-a înduplecat pe mulţi dintre călăii săi să creadă în Hristos. Însuşi eparhul Aretusiei, deşi nu era creştin, îngrozit fiind însă de chinurile Sfântului Marcu, i-a spus cu îndrăzneală împăratului: „Oare nu ne este ruşine, o, împărate, ca să fim mai pe urmă decât toţi creştinii? Că nici pe un bătrân n-am putut să-l biruim, cu toate felurile de munci chinuindu-l, şi nici a-l birui nu este lucru cinstit. Oare nu este cea mai de pe urmă ruşine ca de la dânsul să ne ducem biruiţi?” (Vieţile Sfinţilor).

După moartea împăratului apostat, Sfântul Marcu a revenit în scaun episcopal şi în scurta vreme a trecut la cele veşnice.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Chiril diaconul, care a fost, de asemenea, torturat în vremea lui Iulian Apostatul, fiind învinuit ca în timpul împăratului Constantin cel Mare a distrus statuile idolilor din cetatea Iliopolis.

Sfântul Chiril a fost în cele din urma ucis, pentru a se oferi un exemplu pentru alţi creştini care se împotriveau ordinelor imperiale. În scurta perioadă de restauraţie a păgânismului susţinută de Iulian Apostatul au fost ucişi mulţi creştini, mai întâi preoţii, apoi femeile şi fecioarele care ajutau în cadrul comunităţilor creştine iar apoi alţi mărturisitori ai lui Hristos.