CALENDAR ORTODOX 2019. Cruce roşie, cine este sfântul pomenit duminică

Publicat: Sâmbătă, 18 Mai 2019 19:01 // Actualizat: Sâmbătă, 18 Mai 2019 19:01 // Sursa: romaniatv.net

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importanet sărbători religioase de peste an.

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei 


Greco-catolice
Sf. ep. Patriciu şi cei împreună cu el 

Romano-catolice
Sf. Celestin al V-lea, pp. 


Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 19 mai, a fost episcop în cetatea Prusa din provincia Bitinia, în vremea persecuţiilor anticreştine ordonate de Iulian Apostatul (361-363).

În această cetate exista un izvor de ape termale unde se tratau diferite boli şi unde se construise un templu închinat zeului medicinii, Asclepios. Se obişnuia ca cei vindecaţi să aducă ofrande în acest templu, drept mulţumire pentru binefacerea primită.

Astfel s-a întâmplat şi cu prefectul Bitiniei, Iuliu, care a venit pentru îmbăiere la acest izvor şi a poruncit să fie adus acolo şi episcopul Patrichie, împreună cu trei preoţi, prilej de a le exemplifica cât de mare este puterea zeilor la care se închină, dacă oferă astfel de tămăduiri oamenilor

Episcopul creştin a arătat prin cuvânt cum izvoarele acestea tămăduitoare şi întreaga creaţie stau în puterea Dumnezeului celui viu şi nu a idolilor făcuţi din piatră sau din alt material. Sfântul Patrichie a spus: "Cu adevărat Hristos este Ziditorul a toată făptura, iar nu altul, căci este scris: Toate printr-Însul s-au făcut şi fără de Dânsul nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut. Şi iarăşi: Zeii păgânilor sunt diavoli; iar Domnul a făcut cerurile". 

A fost aruncat în apele fierbinţi să fie, aşa cum spunea prefectul, salvat de Hristos al său, şi a rămas nevătămat. A fost însă scos de soldaţi din apă şi decapitat împreună cu ceilalţi trei slujitori ai bisericii locale, preoţii Acachie, Meneandru şi Polien.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calendar ortodox CALENDAR ORTODOX 2019
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8415
RON
27 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H