CALENDAR ORTODOX 2019: Sărbătoare mare, de ce e bine să se aprindă duminică lumânări la biserică

CALENDAR ORTODOX 28 IULIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. În fiecare duminică, până la Adormirea Maicii Domnului, este bine să se meargă la biserică pentru sporul şi bunăstarea căminului.

27 iul. 2019, 14:16
CALENDAR ORTODOX 2019: Sărbătoare mare, de ce e bine să se aprindă duminică lumânări la biserică

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ap. şi Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Victor I, pp. m.

Sfinţii Apostoli şi Diaconi Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 28 iulie, sunt patru dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli pentru a sluji la întâlnirile comunităţii creştine primare. Sunt socotiţi între cei şaptezeci de ucenici ai lui Hristos.

Sfântul Prohor l-a însoţit mai întâi pe Sfântul Apostol Petru, împreună cu ceilalţi ucenici, înainte de Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, şi a fost hirotonit episcop al cetăţii Nicomidiei, în Bitinia.

Apoi, după Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prohor a fost alături de Sfântul Ioan Evanghelistul şi a fost exilat împreună cu acesta în insula Patmos. A avut sfârşit mucenicesc în Antiohia, fiind ucis de cei necredincioşi pentru propovăduirea lui Hristos.

Sfântul Nicanor a fost ucis împreună cu două mii de oameni din Ierusalim, în ziua în care a fost ucis cu pietre şi Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, după cum este scris în Faptele Apostolilor.

Sfântul Timon a fost pus de Sfinţii Apostoli episcop al cetăţii Vostrichia din Arabia. De asemenea, a avut sfârşit mucenicesc, a fost aruncat într-un cuptor încins şi ieşind din foc nevătămat s-a sfârşit fiind răstignit pe cruce.

Sfântul Parmena a murit pe când era alături de apostoli. Sfârşitul său a fost mucenicesc şi avut loc sub privirea apostolilor, fiind îngropat de aceştia, cu mare plângere.