CALENDAR ORTODOX 2019: Sfântul primitor de străini

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

RomaniaTV.net
26 iun. 2019, 10:40
CALENDAR ORTODOX 2019: Sfântul primitor de străini

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiţă Ioana

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. cuv. Samson, primitorul de străini

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv.

Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 iunie.

Originar din Roma, Cuviosul Samson făcea parte dintr-o familie de rang înalt, înrudită cu împăraţi ai imperiului. După trecerea la cele veşnice a părinţilor săi, şi-a împărţit averea celor săraci, şi-a eliberat robii şi trăia o viaţă smerită, mulţumindu-se cu o haină şi cu o funie pentru ţinerea mijlocului.

Sfântul Samson era doctor, şi-a ales această îndeletnicire nu pentru câştig, căci familia sa era foarte bogată, ci, pe de o parte, ca să nu trăiască fără să aibă o ocupaţie, iar pe de alta, ca prin ştiinţa sa să poată sluji lui Dumnezeu şi săracilor.

El vindeca pe cei care sufereau de boli grave de nevindecat; pentru că pe lângă cunoştinţele sale de medicină, i se adăugase dar de la Dumnezeu, cu care dădea aceste tămăduiri.

A trăit o vreme retras în pustie, după care a mers la Constantinopol, unde a găsit o casă în care îi primea pe cei nevoiaşi. Le-a oferit acestora hrană, un adăpost şi le-a alinat suferinţele, atât prin pricepere medicală, cât mai ales cu rugăciunea.

Cuviosul Samson l-a vindecat şi pe împăratul Iustinian (527-565) de o boală grea, cerând, drept plată, zidirea altor locuinţe pentru străini în preajma casei sale.