CALENDAR ORTODOX 2019: Moaştele făcătoare de minuni

CALENDAR ORTODOX 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
28 ian. 2019, 13:39
CALENDAR ORTODOX 2019: Moaştele făcătoare de minuni

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei

Greco-catolice
Aducerea moaştelor Sf. ep. Ignaţiu Teoforul

Romano-catolice
Sf. Valeriu, ep.

Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenită în calendarul creştin ortodox la 29 ianuarie.

Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul), a fost episcop în marea cetate a Antiohiei, în vremea împăratului Traian (98-117). Era grec de origine, ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul. Pentru credinţa sa, a fost condamnat să fie mâncat de fiare în circul de la Roma.

Sfântul Mucenic Ignatie era încredinţat că numai suferind moartea martirică poate fi cineva ucenic adevărat al lui Hristos. În scrisoarea trimisă către credincioşii din Roma, Sfântul Ignatie îi ruga să nu se împotrivească jertfei sale, pentru dragostea deşartă pe care o nutresc pentru el.

Spunea Sfântul Mucenic Ignatie, că prin legăturile cu care era legat pentru a fi adus la Roma a învăţat ca nimic lumesc sau deşert să poftească. Din Siria până la Roma cu fiarele s-a luptat pe pământ şi pe mare, noaptea şi ziua, şi aceste fiare erau închipuite de păzitorii săi, care din ce în ce mai răi se făceau. Însă nedreptăţile lor îl convingeau mai mult că mântuirea este numai prin jertfă.

După ce a fost sfâşiat în circul de la Roma, creştinii din Roma şi cei care-l însoţiseră din Antiohia la Roma au adunat cu grijă oasele ce rămăseseră şi le-au pus într-un loc însemnat, în afara cetăţii. Dar, nu după multă vreme, sfintele moaşte au fost trimise din Roma în Antiohia. Această călătorie a lor a fost cu multă slavă pentru creştini, toţi dorind să le cinstească.

Viaţa şi lucrarea sa pentru răspândirea credinţei sunt marcate în fiecare an la 20 decembrie. În această zi, 29 ianuarie, se face pomenire numai de aducerea sfintelor lui moaşte de la Roma la Antiohia.