CALENDAR ORTODOX 2019: Cuviosul Nichita Mărturisitorul

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

RomaniaTV.net
02 apr. 2019, 10:42
CALENDAR ORTODOX 2019: Cuviosul Nichita Mărturisitorul

Ortodoxe
Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul şi Ilirie

Greco-catolice
Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul

Romano-catolice
Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 3 aprilie.

A trăit în perioada iconoclasmului (un curent eretic care a impus distrugerea icoanelor). S-a născut în Cezareea Bitiniei, din părinţi dreptcredincioşi. Tatăl său se numea Filaret şi s-a făcut monah, soţia sa dându-şi sfârşitul la opt zile după naşterea pruncului Nichita.

Sfântul Nichita a intrat în Mănăstirea Midichiei, a neadormiţilor, zidită pe muntele Olimp, unde era egumen stareţul Nichifor. După şapte ani de vieţuire aici a fost silit de egumen să se preoţească şi l-a hirotonit însuşi patriarhul Tarasie. I s-a încredinţat toată rânduiala mănăstirii, ca ajutor al cuviosului Nichifor, slăbit de bătrâneţe, căruia i-a urmat la stăreţie.

Lupta împotriva icoanelor, în noul ei val, după moartea împărătesei Irina, a fost deschisă de împăratul Leon Armeanul, în anul 813. Dreptcredincioşii erau prigoniţi, clericii surghiuniţi şi însuşi patriarhul a fost înlocuit cu un om al împăratului, trecut în câteva zile prin toate treptele ierarhiei. Împreună cu alţi egumeni, Sfântul Nichita a fost închis în temniţă şi, apoi, trimis în surghiun.

Slăbit de suferinţe şi de bătrâneţe, la sfârşitul prigoanei, Sfântul Nichita nu s-a mai întors la mănăstirea sa, ci a rămas la linişte, într-un schit, de unde s-a mutat la Domnul.