CALENDAR ORTODOX. Sărbătoare mare, ce trebuie să facă toţi creştinii în fiecare sâmbătă până la Paşte. Păcat mare pentru cine lucrează

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
05 apr. 2019, 07:58
CALENDAR ORTODOX. Sărbătoare mare, ce trebuie să facă toţi creştinii în fiecare sâmbătă până la Paşte. Păcat mare pentru cine lucrează

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul şi Platonida

Greco-catolice
Sf. aep. Eutichie; Sf. ep. m. Irineu de Sirmium

Romano-catolice
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Sfinţit Irineu este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 aprilie.

A fost episcop al cetăţii Sirmium, la sud de Dunăre, în timpul împăratului Diocleţian (284-305). A fost prins de persecutorii creştinilor şi a fost dus la judecată. Îndemnat să se lepede de credinţa sa şi să aducă jertfe în templele romane, L-a mărturisit cu tărie pe Hristos. A fost închis şi torturat, apoi decapitat, iar trupul i-a fost aruncat în râul Sava.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului. Născut în Frigia, părinţii Sfântului Euthie erau Alexandru, soldat, şi Sinezia, fiică unui preot, Isihie, care slujea în biserica Augustopoliei.

La vârsta de 12 ani a fost trimis la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. Dar pentru faptul că Sfântul Euthie a înţeles că acest fel de cunoştinţe nu le aduce iubitorilor săi nici un rod duhovnicesc iar înţelepciunea cea de sus este curată, paşnică, blândă, plină de milă şi de rod pentru cei care o îmbrăţişează, a ales viaţa monahală.

A fost hirotonisit diacon, apoi preot, la vârsta de treizeci de ani. Iar haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia. Aici a fost numit arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei şi duhovnic al monahilor.

În acest timp a fost convocat, în anul 553 , la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I cel Mare (527-565). S-a întâmplat atunci că mitropolitul Amasiei era bolnav şi l-a rugat pe arhimandritul Eutihie să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.

La Constantinopol Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morţii patriarhului Mina. În această calitate a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic la care au participat 165 de episcopi.

După mai mulţi ani de păstorire a fost scos însă din scaun şi trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuşi împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulţi ani în post şi rugăciuni. Dar a fost din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul.

Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică (nu se slujeşte Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

Denia de vineri seara cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată şi de credincioşi, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri şi care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului. 

n perioada Postului Mare, mai mult ca oricând, credincioșii își îndreaptă gândurile cu smerenie către sufletele celor adormiți. Dat fiind că în fiecare sâmbătă din Post se fac pomeni pentru sufletele dispărute dintre noi, sunt binevenite și rugăciunile dedicate acestora.

Rugăciune pentru sufletele adormite de spus în perioada Postului Mare

„Preasfântă de Dumnezeu Născătoare, către tine Preacurată năzuim noi, păcătoșii. Și în tine ne punem încrederea întru ocrotirea celor ce sunt azi sufletele adormiților robilor tăi. Tu ești mijlocitoarea și acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credință și nădejde. Ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tăi. Și roagă-te pentru sufletele adormiților robi. Tu pururea mijlocesti pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreapta credinta.

Și care alearga sub acoperamantul tau si se roaga cu credinta pentru cei bolnavi, napastuiti si intristati. Însa mijlocirea ta si rugaciunea ne este si mai trebuincioasa dupa moartea noastra. Dupa Dumnezeu la tine avem nadejde tare, caci nimeni din cei ce se roaga tie, nu iese fara ajutor, ci numai cu bucurie, mangaiere si indulcire.

Preasfanta Doamna, Nascatoare de Dumnezeu, roaga pe Fiul tau si Dumnezeul nostru sa daruiasca celor adormiti iertarea pacatelor. Roaga-te, Nascatoare de Dumnezeu. Caci mult poate rugaciunea Maicii spre bunavoirea Stapanului, fiindca Domnul primeste de la tine tot cuvantul despre iertare. Deci si acum primeste ale noastre rugaciuni ce le aducem tie, Preasfanta Fecioara, din toata inima si din tot sufletul nostru, pentru sufletele adormitilor robilor tai.

Preasfântă Fecioară, roagă-te pentru noi!

Te rugam, Stapana, sa le ajuti cu indrazirea cea de Maica ce o ai catre Domnul, ceea ce esti plina de dar, ajuta-le sa se indeparteze inaintea Celui ce sade pe tronul slavei, ca sa nu fie rusinati in fata ingerilor si a tuturor sfintilor, in fata lumii celei de sus si a celei de jos. O, Preasfanta Doamna, Imparateasa si Stapana, tu esti podul care duci la cer pe cei de pe pamant, tu esti deschizatoarea usilor Raiului. Pe tine te cinstim si Fiului tau slava inaltam impreuna si Parintelui celui fara de inceput si Duhului Sfant, Dumnezeului nostru in vecii vecilor. Amin.’