CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare importantă, NU SE SPALĂ şi se ţine post şi rugăciune. Ce trebuie să facă femeile

CALENDAR ORTODOX 3 AUGUST 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale ANULUI.

02 aug. 2019, 10:05
CALENDAR ORTODOX 2019. Sărbătoare importantă, NU SE SPALĂ şi se ţine post şi rugăciune. Ce trebuie să facă femeile

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiţă Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. Isachie; Sf. Dalmat; Sf. Faust

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Martin, pustnic

Sfinţii Cuvioşii Isaachie, Dalmat şi Faust sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 3 august.

Cuviosul Isaachie este pomenit şi în ziua de 30 mai. A trăit în timpul împăratului Valens (368-378), într-o perioadă în care erezia ariană (ce nega dumnezeirea Fiului, lovind astfel încă din primele secole ale creştinismului la temelia Bisericii) era foarte răspândită, însuşi împăratul fiind eretic.

Sfântul Cuvios Isaachie este cel care a mers în faţa împăratului arian, Valens, rugându-l să lase ortodocşilor libertatea cultului lor.

Cuviosul Dalmat a fost soldat în armata lui Teodosie (379-395) şi părăsindu-şi slujba şi averile a intrat în mănăstirea lui Isaachie, împreună cu fiul său Faust. Ajuns la bătrâneţe, Cuviosului Isachie l-a lăsat pe Dalmat egumen în locul său.

Noul egumen a fost un mare apărător al dogmei ortodoxe. A participat la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431), care a condamnat erezia nestoriană ce susţinea existenţa a două firi distincte ale Mântuitorului, divină şi umană, şi contesta titulatura de Născătoare de Dumnezeu a Maicii Domnului. A fost apreciat de împăratul Teodosie şi de înalţii ierarhi participanţi la Sinod.

Postul A ÎNCEPUT anul acesta pe 1 august. Iata ce nu este bine sa faci! 

In Postul Sfintei Marii sunt interzise nuntile, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului. 

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Nu este bine sa te certi, sa injuri sau sa iti vorbesti aproapele de rau. 

De asemenea, nu este bine sa te intristezi din cauza faptului ca nu poti sa mananci de dulce.

Lunea, miercurea și vinerea, până la ora 15:00, se va ține post cu strictețe. Se va consuma numai hrană uscată. În zilele de marți și de joi se vor consuma lgume fără ulei. Acestea pot fi fierte. Pe data de 6 august, creștinii care țin post vor avea dezlegare la vin, pește, untdelemn.  

Ce trebuie să faci și să nu faci în postul Adormirii Maicii Domnului 

În bisericile creștin-ortodoxe se săvârșește Prohodul Maicii Domnului. Acest post este cel mai nou. Datează din secolul al V-lea.

În acest post, nu se consumă produse de proveniență animală (carne, lapte, ouă). Pe 6 august se dă dezlegare la pește, conform orânduielii stabilite de biserică.

În post nu este bine să ne veselim prea mult, să înjurăm ori să bârfim. Perioada postului este marcată de rugăciuni către Fecioara Maria, Cea care l-a născut pe unicul Fiu al lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre. 

Femeile poartă năframă în perioada postului și nu au voie să muncească, conform tradiției. Se spune că femeile care spală haine în zilele din post nu vor fi iertate pentru păcatele lor, căci o supără pe Maica Domnului.