Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Cruce roşie: Izvorul Tămăduirii. Rugăciunea Maicii Domnului la Izvorul Tămăduirii vindecă orice suferinţă şi aduce linişte în familii

În vinerea din Săptămâna Luminată, ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului. În această zi, Îl sărbătorim atât pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, cât şi pe Maica Domnului, ca persoană care Îl poartă pe Fiul ei, devenind, la rândul ei, izvor de tămăduire.

20 apr. 2023, 22:40
Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Cruce roşie: Izvorul Tămăduirii. Rugăciunea Maicii Domnului la Izvorul Tămăduirii vindecă orice suferinţă şi aduce linişte în familii

Sărbători religioase 21 aprilie 2023

Ortodoxe: † Izvorul Tămăduirii; Sfântul Mucenic Ianuarie

Greco-catolice: Sf. ep. m. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei. Harți

Romano-catolice: Sf. Anselm, ep. înv. *

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Semnificaţia sărbătorii Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat pe loc, scrie crestinortodox.ro Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit nenumărate minuni.

În această zi, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșeste slujba de sfințire a apei.

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Rugăciunea care se spune de Izvorul Tămăduirii

Pe Fântâna cea pururea nesecată și înviorătoare, pe Dumnezeiescul Izvor din care țâșnesc șuvoaie de apă, într-un glas să lăudăm! Cei ce îi cerem darul.

Că în fiecare zi curge. Și arată tămăduirile ca pe curgerile râurilor. Pentru aceasta, după datorie apropiindu-ne cu dragoste, să scoatem cu credință din Izvor putere neîmpuținată și cu adevărat fără de moarte. Care rourează arătat inimile celor binecredincioși.

Și cu buzele să rostim: „Tu ești mângâierea credincioșilor. Din izvorul tău cel nesecat, ceea ce ești de Dumnezeu dăruită, imi daruiesti mie, izvorand pururea, curgerile harului tau mai presus decuvant. Caci ca ceea ce ai nascut mai presus de cuget pe Cuvantul, te rog sa ma rourezi cu darul tau, ca sa graiesc tie: Bucura-te, apa izbavitoare! Scoateti, bolnavilor, din izvor tamaduiri! Ca Preacurata face sa curga, din izvorul cel dumnezeiesc, indulcirea cea adevarata, izvorand cu adevarat torentul desfatarii. Pentru aceasta sa ne adapam cu totii, cu credinta, din suvoaiele cele imbelsugate. Din vapaia durerilor scoti pe cei ce alearga la tine, curata, rourandu-i cu ape din izvorul cel minu-nat; ca de ulcer se izbaveste omul si de pelagra, iar pe lepros il vindeci si carbunele l-ai stins. Dumnezeiasca si sfanta apa izvoraste izvorul tau, Fecioara. Caci curgerea idropicilor o opreste degrab cu dumnezeiasca chemare a harului”