Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Sfântul Maxim Mărturisitorul. Rugăciunea care te întărește în fața ispitelor

În această zi, este prăznuit Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a contribuit la dispariția monotelismului, doctrină care susținea că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască. Azi este bine să spui rugăciunea Sfântului Maxim, care te întărește în fața ispitelor.

20 ian. 2021, 23:01
Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Sfântul Maxim Mărturisitorul. Rugăciunea care te întărește în fața ispitelor
Sfântul Maxim Mărturisitorul. FOTO: Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul

Sărbători religioase 21 ianuarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Maxim Mărturisitorul

Greco-catolice: Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; [Sf. m. Agneza]

Romano-catolice: Sf. Agneza, fc. m. **

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă, potrivit crestinortodox.ro. Misiunea principala a Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului, o doctrină care susținea că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perșilor și ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II, acceptă să se afirme că în Hristos există o singură lucrare. Scopul împăratului era de a atrage de partea să teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. Însă, a fi de acord cu afirmația că în Hristos există o singură lucrare, însemna a fi de acord cu învățătura că natură umană nu mai persistă în Hristos.

Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreapta. Moare la scurt timp și este îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Rugăciunea Sfântului Maxim Mărturisitorul la vreme de ispită

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, nu îndepărta de la noi mila Ta! Nu pomeni fărădelegile noastre cele vechi, ci degrabă îndură-te de noi, căci am ajuns cu sufletele pustii! Adu-Ţi aminte, Doamne, de pârga pe care, luând-o dintru noi pentru iubirea de oameni, Fiul Tău Cel Unul Născut o ţine pentru noi în ceruri, ca să ni se dăruiască nădejdea tare a mântuirii şi să nu devenim din deznădejde mai răi.

Nu îndepărta de la noi ajutorul Tău, căci nu suntem în stare să vedem şi să  învingem primejdiile viitoare, ci numai Tu eşti puternic să ne aperi de toţi vrăjmaşii. Mântuieşte-ne pe noi, Doamne, din greutăţile acestei lumi, ca în conştiinţă curată trecând marea vieţii şi înfăţişându-ne întregi şi fără pată înaintea scaunului Tău înfricoşător, să ne învrednicim de viaţa cea veşnică. Amin!

Citeste si Un patron de cârciumă din Comarnic a reuşit să îşi otrăvească clienţii. 5 dintre ei au murit în agonie. Pedeapsa ridicolă pe care a primit-o

Citeste si Românii, tot mai dornici să se vaccineze. În 31 de județe nu mai sunt locuri libere


loading...