Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care te întăreşte în fața ispitelor

În această zi, este prăznuit Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a contribuit la dispariția monotelismului, doctrină potrivit căreia în Hristos nu ar fi existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască. Rugăciunea Sfântului Maxim, pe care este bine să o rosteşti azi, te întărește în fața ispitelor.

20 ian. 2022, 12:46
Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care te întăreşte în fața ispitelor
Sfântul Maxim Mărturisitorul. FOTO: Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul

Sărbători religioase 21 ianuarie 2022

Ortodoxe: Sfântul Maxim Mărturisitorul

Greco-catolice: Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; [Sf. m. Agneza]

Romano-catolice: Sf. Agneza, fc. m. **

Calendar ortodox 22 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă, potrivit crestinortodox.ro. Misiunea sa principală a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului, o doctrină care susținea că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perșilor și ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II, acceptă doctrina monotelismului. Însă scopul lui era acela de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. A fi de acord cu afirmația că în Hristos există o singură lucrare însemna, de fapt, a fi de acord cu învățătura că natura umană nu mai persistă în Hristos.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat relatează experienţa tulburătoare trăită în secţia ATI şi demontează fake-news-ul din jurul morţii părintelui Ghelasie/Cum justifică temperamentul vulcanic al Dianei Şoşoacă şi de ce ar vota-o pe Gabriela Firea în fruntea ţării

Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul, motiv pentru care este arestat şi exilat la Constantinopol. În anul 662, i se taie limba și mâna dreapta, iar la scurt timp moare, fiind îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfântului Maxim Mărturisitorul la vreme de ispită

Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, nu îndepărta de la noi mila Ta! Nu pomeni fărădelegile noastre cele vechi, ci degrabă îndură-te de noi, căci am ajuns cu sufletele pustii! Adu-Ţi aminte, Doamne, de pârga pe care, luând-o dintru noi pentru iubirea de oameni, Fiul Tău Cel Unul Născut o ţine pentru noi în ceruri, ca să ni se dăruiască nădejdea tare a mântuirii şi să nu devenim din deznădejde mai răi.

Nu îndepărta de la noi ajutorul Tău, căci nu suntem în stare să vedem şi să  învingem primejdiile viitoare, ci numai Tu eşti puternic să ne aperi de toţi vrăjmaşii. Mântuieşte-ne pe noi, Doamne, din greutăţile acestei lumi, ca în conştiinţă curată trecând marea vieţii şi înfăţişându-ne întregi şi fără pată înaintea scaunului Tău înfricoşător, să ne învrednicim de viaţa cea veşnică. Amin!

Citeste si Preotul Cristian Pomohaci, confesiuni tulburătoare despre momentul în care şi-a descoperit menirea: „Îmi era ciudă că nu mă ia în braţe părintele Vălean. Noaptea, L-am visat pe Hristos care m-a luat pe după umeri”