Calendar ortodox 21 mai 2022. Cruce roşie. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Rugăciune grabnic ajutătoare care te scoate din orice necaz

Anual, pe 21 mai, este marele praznic al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, apostolii creştinismului. Azi este bine să rosteşti o scurtă rugăciune către Sfinţii Împăraţi, care te va scoate din orice necaz.

20 mai 2022, 14:02
Calendar ortodox 21 mai 2022. Cruce roşie. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Rugăciune grabnic ajutătoare care te scoate din orice necaz

Sărbători religioase 21 mai 2022

Ortodoxe: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Greco-catolice: SF. ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

Romano-catolice: Ss. Cristofor Magallanes, pr. şi îns., m. *; Elena, mama împ. Constantin; Eugen de Mazenod, ep.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Cine au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. După moartea tatălui său, a fost proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, căci acesta voia să ocupe el tronul, potrivit crestinortodox.ro.

În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul care l-a îndemnat să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin urmează sfatul şi iese biruitor.

În anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea creștinilor și astfel, creștinismul devine religie permisă în imperiu. Religia creștină va deveni religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

Prin legea din 321, Constantin cel Mare a generalizat duminica ca zi de repaus în Imperiu. Împăratul Constantin a adoptat legi care interziceau adulterul și avortul, abandonarea copiilor nou născuți, răpirea copiilor și vinderea copiilor din motive de sărăcie.

Citeste si Constantin şi Elena 2022. Tradiţii şi superstiţii. Tradiţia bujorilor îmbobociţi aduce linişte în familie

De numele lui se leagă și Consiliul de la Niceea, în cadrul căruia s-a decis ca Paştele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.

Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră, izgoniţi pe vrăjmaşii noştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim; ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.

Citeste si Povestea stranie a părintelui Manuil, preotul născut în satul lui Terente. Mergea pe ape, dispărea dintr-un loc şi apărea peste câteva sute de metri şi vorbea cu sfinţii