Constantin şi Elena 2022. Tradiţii şi superstiţii. Tradiţia bujorilor îmbobociţi aduce linişte în familie

Anual, pe 21 mai, este marele praznic al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Sfinții Împărați sunt cei care au dat libertate creștinismului.

20 mai 2022, 11:29
Constantin şi Elena 2022. Tradiţii şi superstiţii. Tradiţia bujorilor îmbobociţi aduce linişte în familie

Constantin şi Elena 2022. Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, protectorul creștinilor. În timpul domniei sale s-au adoptat numeroase măsuri în favoarea Bisericii și a preoților. De numele lui se leagă și Consiliul de la Niceea, în cadrul căruia s-a decis ca Paştele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați. De numele împărătesei Elena se leagă construcţia mai multe lăcaşuri creştine printre care: Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem şi Biserica din Nazaret.

Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă cu sfineţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de rele.

Constantin şi Elena 2022. Ce este bine să faci în această zi pentru a scăpa de energiile negative

Tradiţiile practicate în această zi aduc spor şi sănătate gospodarilor care le împlinesc.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, motiv pentru care este cunoscută şi sub denumirea de Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare, scrie traditii-superstitii.ro

O mare parte dintre tradiţiile şi superstiţiile specifice acestei zile fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția:

  • agricultorii nu lucrează în această zi, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;
  • în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;
  • podgorenii respectă ziua de Constantin Graur de teamă că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;
  • în această zi, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;
  • pentru a alunga duhurile rele, energiile negative, femeile tămâie și stropesc locuinţa cu aghiasmă;
  • pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Constantin şi Elena 2022. Tradiţia bujorilor îmbobociţi

În ziua praznicului, pentru ca familia să trăiască în armonie şi pace şi să nu fie tulburată de probleme, este bine să avem în casă trei fire de bujori îmbobociţi. Se spune că încă din seara de 20 mai este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți. Cu alți trei bujori, în ziua de Sfinții Împărați Constantin și Elena, unul dintre membrii familiei merge la biserică, pentru sănătate și spor în casă.

Citeste si Calendar ortodox mai 2022. Sărbători religioase în mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

Totodată, este bine să avem în casă o iconiţă cât de mică cu Sfinţii Împăraţi. Aceasta ne apără de pagubă, de duşmanii neştiuţi şi împlineşte dorinţele oricând le cerem ajutorul.

Constantin şi Elena 2022. Tradiţia sporului laptelui

Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, în unele zone ale ţării se mai păstrează încă obiceiul „Sperietoarea vrăjitoarelor”. Membrii familiei se adună în mijlocul gospodăriei în jurul unui vas cu lapte. Ei bat cu linguri noi de lemn în vasele în care fierb laptele de obicei, strigând să sperie vrăjitoarele care le-ar putea fura laptele.

În această zi, fiecare păstor măsoară cantitatea laptelui obţinut de la oile sale, notându-l pe un carneţel, pe „Răbojul sporului”. Se crede că prin măsurarea laptelui, sporul casei nu se risipeşte , iar vrăjitoarele n-au puterea să-l fure.

Tot pentru ca sporul să se adune într-o gospodărie, gospodarul trebuie să noteze seria fiecărei bancnote cheltuite în fiecare zi. Se spune că, astfel, banul rămâne în casă şi nu se înstrăinează.

Citeste si Părintele Vasile Ioana dezvăluie secretul căsniciei fericite: „Am 26 de ani de căsnicie, dar mă gândesc şi azi cum să o cuceresc pe nevastă-mea. Aici greşim noi, bărbaţii”