CALENDAR ORTODOX 22 APRILIE 2020: Mii de români îşi serbează miercuri onomastica

CALENDAR ORTODOX 22 APRILIE 2020: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioasee de peste an.

21 apr. 2020, 10:23
CALENDAR ORTODOX 22 APRILIE 2020: Mii de români îşi serbează miercuri onomastica

Ortodoxe
Sf. Ier. Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Teodor

Romano-catolice
Ss. Soter şi Caius, pp.; Leonida, m.

În ziua de 22 aprilie, în calendarul creştin ortodox se face pomenirea Sfântului Ierarh Teodor Scheotul

Sfântul Teodor era originar din Galatia, dintr-un sat cu numele Sicheon. A trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi începutul celui următor.

Era nelipsit de la slujbele bisericeşti, locul său predilect de rugăciune fiind la o biserică închinată Sfântului Mucenic Gheorghe, aflată în muntele din apropierea cetăţii.

A îmbrăcat haina monahală când se afla în pelerinaj la Ierusalim şi vizita mănăstirile din împrejurimi, deşi cu felul vieţii era de mult călugăr. Întors acasă s-a instalat din nou în apropierea bisericii Sfântului Gheorghe. A fost înzestrat cu darul vindecării minunate, al clarviziunii şi al rugăciunii neîncetate. Strângându-se în jurul său tot mai mulţi ucenici, Sfântul Teodor a construit o mănăstire închinată patronului său spiritual, Sfântul Mucenic Gheorghe.

După moartea episcopului Timotei al Anastasiopolei, a fost ales episcop al acestei cetăţii, demnitate din care s-a retras mai apoi. Şi-a sfârşit viaţa în mănăstirea pe care a zidit-o, la o vârstă înaintată (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).