Calendar ortodox 22 martie 2021. Sfânta Drosida, tămăduitoare de boli grave

În această zi este prăznuită Sfânta Drosida, făcătoare de minuni şi tămăduitoare de boli grave. Tot azi, este sărbătoarea Sfântului Vasile de Ancira.

21 mart. 2021, 16:59
Calendar ortodox 22 martie 2021. Sfânta Drosida, tămăduitoare de boli grave
Sfanta Mucenita Drosida

Sărbători religioase 22 martie 2021

Ortodoxe: Sfântul Vasile de Ancira şi Sfânta Drosida

Greco-catolice: Sf. pr. m. Vasile

Romano-catolice: Sf. Lia, văduvă

Calendar ortodox 22 martie 2021. Sfântul Vasile de Ancira

Sfântul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, în vremea domniei împăratului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru râvna sa de a apăra dreapta credință ortodoxă, împotriva chiar și a împăratului celui păgân, potrivit crestinortodox.ro

Urmând la tronul împărătesc împăratul Iulian Apostatul, acesta a început a prigoni puternic pe creștini. Sfântul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredința împăratului și relele lui fapte împotriva creștinilor, motiv pentru care sfântul a și fost aruncat în închisoare.

Citeste si Revoltător! O femeie din Piteşti reclamă faptul că preoţii i-au cerut o suprataxă uriaşă pentru botez. Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului s-a autosesizat

Când împăratul a căutat să-l câștige de partea sa ca să nu-l omoare şi să nu tulbure poporul împotriva lui, Sfântul Vasile i-a răspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ți-a încredințat ție împărăția această pământească; de aceea va fi luată ea de la tine foarte curând” .

Împăratul Iulian s-a mâniat şi a poruncit ca trupul sfântului să fie jupuit de viu. După alte câteva zile, împăratul a venit iar la el să vadă dacă nu s-a răzgândit şi dacă nu vrea să renunţe la credinţa în Hristos. Văzându-l pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, zise: „Apucă și mănâncă, împărate, căci dulce îți este ție acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viață!” Rușinat, împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii și-au continuat porunca până ce sfântul și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, la anul 363.

Calendar ortodox 22 martie 2021. Cine a fost Sfânta Drosida

În ziua de 22 martie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte moartea mucenicească a Sfintei Drosida. Sfânta era creștină în ascuns, asistând cinci maici să îngroape, în ascuns, trupurile martirilor creștini.

Logodnicul ei, Adrian, sfetnic al împăratului, a organizat o pândă în urmă căreia sfânta și cele cinci maici au fost prinse. Pe scurt, maicile au fost ucise în băi de aramă. Sfânta Drosida însă, dorind să meargă să moară și ea pentru Hristos, realizând pe drum că nu a fost botezată, s-a botezat singură și după puține zile a trecut la Domnul.

Citeste si Cum se face scufundarea în cristelniţă. Preotul Visarion Alexa exemplifică tehnica imersiei

Era foarte tânăra când a primit moartea mucenicească.

Calendar ortodox 22 martie 2021. Rugăciunea Muceniței Drosida, protectoarea familiei în vremuri grele și vindecătoarea de boli

Auzi-ne pe noi, Muceniță, ca prin rugaciunile noastre sa se reverse harul Tau asupra noastra. Fii milostivă și roagă-L pe Dumnezeu pentru noi și adu-I aminte de porunca Lui, ca sa se inmulteasca neamul crestinesc, să ne fie nouă ocrotitor milostiv, ca sa se pastreze prin puterea Sa ce a randuit.

Pentru că Tu ai facut cu puterea Ta din nimic si ai pus inceput lumii, l-ai facut pe om dupa chipul si asemanarea Ta si ai ajutat toti pacatosii.

Auzi-ne pe noi, Doamne, pe robii Tai care suntem uniti prin dragostea ta si cerem ajutorul Tau, revarsa mila Ta asupra noastra, ca sa ne vedem familiile sanatoase pana pana in neamul al treilea si chiar al patrulea si sa ajungem la mantuire pana la adanci batraneti.

Sa se invredniceasca de Imparatia Cerurilor prin Domnul nostru Iisus Hristos, Caruia I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant in vecii vecilor. Amin.