Cum se face scufundarea în cristelniţă. Preotul Visarion Alexa exemplifică tehnica imersiei

După moartea bebeluşului din Suceava în urma scufundării în apa cu care a fost botezat, preotul Visarion Alexa a făcut o demonstraţie a tehnicii corecte de scufundare a copilului în cristelniţă. Părintele spune că întregul proces durează aproximativ 3 secunde.

02 feb. 2021, 09:14
Cum se face scufundarea în cristelniţă. Preotul Visarion Alexa exemplifică tehnica imersiei
Cum se face scufundarea în cristelniţă

Cum se face scufundarea în cristelniţă. Preotul Visarion Alexa spune că tehnica scufundării copilului în apa din cristelniţă este una strictă, care, în mod normal, nu conduce la tragedii. Tehnica scufundării este studiată de studenţii la Teologie în ultimii ani ai facultăţii.

Părintele Visarion Alexa a explicat, pentru Antena 3, că întâi se introduc picioruşele bebeluşului în apă pentru ca acesta să se obişnuiască cu apa, după care, înainte de a-i introduce capul în apă, îi acoperă cu mâna gura şi nasul, fără să preseze.

Cum se face scufundarea în cristelniţă

În momentul acesta, eu introduc puţin picioruşele copilaşului în apă, cu scopul de a se obişnui cu apa şi încerc să simt respiraţia copilaşului. Voi acoperi gura şi nasul, fără să presez, doar în aşa fel încât să opresc intrarea apei în gură şi în nas şi se produce botezul. Se botează robul lui Dumnezeu, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Copilul iese. Nici trei secunde nu durează”, adaugă Visarion Alexe.

Părintele mai spune că este important ca părinţii să-i comunice preotului care oficiază botezul eventualele probleme de sănătate ale copilului.

Sunt amănunte pe care preotul trebuie să le cunoască şj în momentul în care preotul le cunoaşte adoptă o metodă prin care nu forţează deloc copilul, nici mărcar în imersia sub apă”, precizează preotul, potrivit sursei citate.

Cum se face scufundarea în cristelniţă în cazul copiilor prematuri

În cazul bebeluşilor născuţi prematur, cum a fost şi Iustin, micuţul din Suceava care a murit în urma scufundării în cristelniţă, tehnica scufundării poate diferi.

În momentul în care am ajuns deasupra apei, sprijinim copilul şi putem face lucrul acesta. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Acesta este botezul. Sau, dacă situaţia este şi mai gravă, nu poate fi copilul scos din scutece, din faşă, se poate pur şi simplu, doar prin atingerea capului, în numele Sfintei Treimi, cu apă. Atât”, explică preotul.

Între timp, de la decesul bebeluşului din Suceava, comunitatea Declic a iniţiat o petiţie pentru modificarea ritualului botezului, semnată de zeci de mii de oameni în doar câteva ore. Aceştia susţin că udarea capului cu apă al bebeluşului ar trebui să fie regulă, nu excepţie.

Citeste si Bebeluşul înecat la botez a murit. Tatăl copilului: „Doctorii au spus că a inhalat 110 ml de apă”

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!„, spun cei de la Declic.

Reamintim că un bebeluş de şase săptămâni, născut prematuri, a murit la câteva ore după ce a înghiţit apă în timp ce era scufundat în cristelniţă. Părinţii acuză preotul că nu ar fi ţinut cont că micuţul plângea în acele momente şi l-a băgat de trei ori în apă. Medicii spun că bebeluşul ar fi înghiţit multă apă. Bebeluşul a fost resuscitat chiar în biserică, a stat internat la Terapie intensivă, dar la doar câteva ore s-a constatat decesul.

A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

În acest caz, a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Dacă inițial cercetările se făceau pentru vătămare corporală din culpă, în urma decesului copilului, s-a schimbat încadrarea juridică în ucidere din culpă, ancheta fiind deocamdată in rem, adică nu este nimeni pus sub învinuire.

De asemenea, preotul a fost suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei. „Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Medika TV.