Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Sfinții Apostoli Filimon, Onisim, Arhip şi Cecilia. Rugăciunea Sf Cecilia aduce linişte în căsniciile cu probleme

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. În această zi sunt prăznuiţi Sfinții Apostoli Filimon, Onisim, Arhip și Cecilia. Aceştia s-au nevoit în numele iubirii de Hristos şi tot în numele lui şi-au dat vieţile, după chinuri cumplite la care i-au supus păgânii. Dumnezeu i-a înzestrat, de aceea, cu darul facerii de minuni.

21 nov. 2020, 21:47
Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Sfinții Apostoli Filimon, Onisim, Arhip şi Cecilia. Rugăciunea Sf Cecilia aduce linişte în căsniciile cu probleme
Calendar ortodox 22 noiembrie 2020

Sărbători religioase 22 noiembrie 2020

Ortodoxe: Sfinții Apostoli Filimon, Onisim, Arhip și Cecilia

Greco-catolice: Sf. ap. Filimon, Apfia și Onisim; Sf. m. Cecilia, Valerian și Tiburțiu

Romano-catolice: † Cristos, Regele Universului, Sf. Cecilia

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Cine au fost Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip

Acești sfinți au viețuit pe vremea împăratului Nero. Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au pătimit pentru Hristos în Kolasia, potrivit crestinortodox.ro. Pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în biserică împreună cu alți creștini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli. Atunci, toți credincioșii care erau în biserică au fugit și au rămas numai Filimon, Arhip și Apfia. Luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis, făcătorul de pâine al Efesului. Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite prin tot trupul de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și ucis cu pietre. Asemenea și Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre și în astfel de munci au trecut sfinții către Dumnezeu.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Cine a fost Sfânta Muceniță Cecilia

Sfânta Muceniță Cecilia s-a născut la Roma din părinți foarte bogați. Făcând jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obligă rangul cămașă aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o să se mărite cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noapte nunții, l-a câștigat pentru dreapta credință.

Citeste si Paraclisul Maicii Domnului. Când şi cum se citeşte ca să îţi alini suferinţele trupeşti, pentru luminarea minţii şi întărirea credinţei

Urmând sfatul ei, acesta a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea, frații au fost osândiți la moarte pentru credința lor. Deși fiind la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Toți au dobândit cununa mucenicească.

Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste în același loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci continua să propovăduiască în rândul păgânilor dreapta credință. Fiind întrebată de către judecător care este sursa curajului ei, sfânta a răspuns: „Conștiința curată și credință neîndoielnică”. Sfintei Cecilia i s-a tăiat capul.

Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar rănile ei au sângerat foarte mult. După trei  zile, sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica închinată ei.

Calendar ortodox 22 noiembrie 2020. Rugăciunea Sf Cecilia aduce linişte în căsniciile cu probleme

Sfânta Muceniţă Cecilia, un înger luminos, ţie păzitor, te-a luminat cu Lumină Dumnezeiască. Şi te-a izbăvit de tot potrivnicul. Şi te-a păzit nestricată, curată, plăcută lui Hristos cu credinţă şi cu har. Pe Sfânta Muceniţă Cecilia cu sfântă cuviinţă să o lăudăm.

Căci s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie. Şi şi-a împodobit inima cu virtuţi. Ea a ruşinat semeţia lui Almachie, strălucind ca soarele în mijlocul celor ce o căutau şi după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credinţa.

Bucură-te, strigăm ţie, Ceea ce ai Născut Bucuria! Preacurată Sfântă Cecilia, tu ne-ai izbăvit de blestem, cu mijlocirea ta. Cu Dumnezeieştile ploi ale minunilor tale speli necurăţia patimilor noastre. Pe cei topiţi de arsura durerilor îi răcoreşti, Cinstită Muceniţă Cecilia, pururea pomenită, pe cei care strigă cu credinţă, cântând: să binecuvinteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Citeste si Mănăstirea Lainici în carantină, după ce mai mulţi călugări, printre care şi stareţul, s-au infectat cu COVID

Firea noastră cea lepădată, prin Strălucirea Naşterii tale a văzut Lumină, Ceea ce eşti cu totul fără prihană şi a scăpat din noaptea necunoştinţei şi din tulburarea cea întunecoasă a patimilor. Pentru aceea, ca pe o Pricină a mântuirii noastre, pe tine te cinstim.

Având pe Hristos Mire Adevărat, ai urât dragostea mirelui celui pământesc şi l-ai adus şi pe el la Dumnezeu, prin credinţă pătimind tare împreună cu tine, Sfântă Muceniţă Cecilia şi luând cununa biruinţei, adu-ţi aminte de noi împreună cu el.

Căutând pe Hristos Dumnezeu, Care S-a Întrupat din Fecioară în chip de negrăit, cu cuget curat strigai către Dânsul: după Tine am alergat, Stăpâne şi de dragostea Ta mi-am legat sufletul meu. Amin