Calendar ortodox 23 februarie 2021. Sfântul Policarp cel născut în temniţă, ocrotitorul bolnavilor şi al infirmilor

În această zi, este prăznuit Sfântul Policarp cel născut în temniţă, ocrotitorul bolnavilor şi al infirmilor. Nu lăsa să treacă ziua de azi fără să rosteşti rugăciunea către Sfântul Policarp pentru vindecare grabnică.

22 feb. 2021, 21:22
Calendar ortodox 23 februarie 2021. Sfântul Policarp cel născut în temniţă, ocrotitorul bolnavilor şi al infirmilor
Sfântul Policarp. Moaştele Sfântului Policarp

Sărbători religioase 23 februarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Policarp, sfântul născut în temniţă

Greco-catolice: Sf. ep. m. Policarp al Smirnei

Romano-catolice: Sf. Policarp, ep. m. *

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Policarp, sfântul născut în temniţă

Sfântul Policarp s-a născut în temniță, în jurul anului 70, la Efes, deoarece părințîi săi fuseseră închiși pentru că nu lepadaseră credința în Hristos, scrie crestinortodox.ro. La botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfântul Irineu aflăm că Sf. Policarp a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.

Înainte ca părinții lui să fie martirizați, este dat în grija Calistei, o femeie bogată și credincioasă. Potrivit tradiției, Pangratie le dă săracilor tot ce găseşte în hambarele acesteia. Dar pentru ca mama sa adoptivă să nu fie tulburată de gestul său, Pangratie se roagă lui Dumnezeu și, în urma rugăciunii, hambarele se umplut la loc. Datorită acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, adică „cel cu multe roade“.

Sfântul Policarp a fost diacon, preot şi, în cele din urmă, episcop.

Citeste si Preotul Eugen Tănăsescu spune ce a discutat Patriarhul Daniel cu preşedintele Klaus Iohannis: „Nu vă aşteptaţi la ceva bun”

Sfântul Policarp, înainte de a fi martirizat, călătorește la Roma cu scopul de a rezolva problema datei pascale: unii serbau Învierea Domnului pe 14 Nisan (aprilie), indiferent în ce zi a săptămânii cădea, deci în același timp cu Paştile evreiesc, iar alții în prima duminică, după 14 Nisan. Deși cei doi nu au ajuns la un acord, ei au rămas uniți.

Cu câteva zile înainte de a fi martirizat, Sfântul Policarp a văzut perna pe care dormea arsă în foc. Așa a înțeles că avea să fie aruncat în foc.

La insistența proconsulului Quadrat de a blestema pe Hristos, Policarp i-a răspuns că nu Îl va blestema niciodată pe Împăratul care i-a dat mântuirea. Pentru că refuză să jertfească zeilor, primește pedeapsa de a fi aruncat în foc. Pentru că focul nu se atingea de el, a fost străpuns cu sabia, însă sângele care s-a scurs din el a stins focul. La rugămintea evreilor, trupul său lipsit de viață a fost ars.

Osemintele sale au fost luate de creștini. Sfintele moaște ale Sfântului Policarp sunt în Franța, pentru că au fost luate de latini în timpul cruciadelor, iar o părticică se păstrează în Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.

Citeste si Confesiunile preotului care le-a fost alături bolnavilor COVID: „A nega că există o boală precum coronavirusul este o greşeală. Există şi ne afectează”

Calendar ortodox 23 februarie 2021. Rugăciune către Sfântul Policarp

Sfinte, de Dumnezeu fericite, Policarp, în rugăciunile tale cele de-a pururea pomenește-ne ca, revărsându-se milostivirea lui Dumnezeu peste noi, să ne învrednicim, mult roditorule, de cele spre viață ale Duhului roade: în inimă, dragostea: cu ochii privind către Dumnezeu, în cuget bucuria cea duhovnicească; mintea umplând-o cu neîncetată rugăciune, pacea în sufletul nostru; în piept așezând suspinarea pentru păcate, în toate îndelunga răbdare; chipului celui dinlăuntru, bunătatea, în mâini facerea de bine; în urechi punând ascultarea Sfintelor Scripturi, iar pe limbă mărturisirea adevărului, neclintiți întru dreapta credință; glasului, blândețea; pântecele pecetluit cu înfrânarea și în tot trupul curăția. Ca să ne învrednicim a fi moștenitori ai bucuriei celei veșnice și părtași ai Împărăției cerurilor. Amin.