Calendar ortodox 23 mai 2022. Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, făcător de minuni. Cum trebuie să i te rogi ca să-ţi împlinească cea mai mare dorinţă 

În această zi, este prăznuit Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, cel care avea să devină mai târziu episcopul Sinadei. Datorită vieții curate și feciorelnice pe care a dus-o încă de copil şi iubirii curate pentru Hristos, Dumnezeu i-a dat darul facerii de minuni.

22 mai 2022, 19:03
Calendar ortodox 23 mai 2022. Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, făcător de minuni. Cum trebuie să i te rogi ca să-ţi împlinească cea mai mare dorinţă 

Sărbători religioase 23 mai 2022

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei

Greco-catolice: Sf. cuv. ep. m. Mihail

Romano-catolice: Sf. Dezideriu, ep. m.

Calendar ortodox 23 mai 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul a trăit în secolul al IX-lea. A dus o viaţă curată şi feciorelnică, în iubire de Hristos, încă din copilărie. La maturitate, el a fost ales și sfințit episcop al Sinadei de către Patriarhul Tarasie, potrivit Ziarul Lumina

În timpul prigoanei sfintelor icoane, Sfântul Mihail a fost trimis la Roma de Patriarhul Constantinopolului şi a adus de la fericitul Papă Leon al III-lea o scrisoare prin care se apăra dreapta învăţătură cu privire la cinstirea sfintelor icoane.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, abordare inedită a păcatelor beţiei şi desfrânării: „Nu e păcat să bei, păcat e să te-mbeţi”/”Ai o nevoie fizică, o abţii şi o topeşti în patul conjugal”

Patriarhul a mers la împărat împreună cu arhiereii şi i-au amintit aceluia de dreapta credinţă cea hotărâtă la Sinodul al 7-lea Ecumenic din 787. Atunci, s-a arătat şi Sfântul Mihail, mărturisitor al dreptei credinţe şi mustrător al ereziei. Pentru aceasta a fost surghiunit, răbdând multe suferinţe, până când şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Sfinţitul său cap se păstrează astăzi la Marea Lavră din Muntele Athos.

În ţara noastră, fragmente din sfintele sale moaşte se găsesc în trei lăcaşuri de cult. Primul fragment a ajuns în Valahia în 1641, atunci când domnitorul Matei Basarab a plătit răscumpărare pentru a păstra câteva părţi din moaştele Sfântului Mihail aduse de la Marea Lavră, pe care le-a ferecat în aur, argint şi pietre preţioase, lăsându-le la Mănăstirea Arnota.

Al doilea fragment din moaştele Sfântului Mihail Mărturisitorul, tot de la Mănăstirea Marea Lavră, a fost adus de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu la ctitoria sa de la Hurezi, în anul 1690. În Moldova, un alt fragment din moaştele Sfântului Mihail Mărturisitorul se păstrează în biserica Sfântul Lazăr din Iaşi.

Calendar ortodox 23 mai 2022. Rugăciunea Sfântului Mihail Mărturisitorul se spune la mare necaz

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Amin.

Citeste si Părintele Calistrat dezvăluie secretul căsniciei trainice: „Femeia credincioasă sfințește pe bărbatul păcatos și bărbatul credincios sfințește femeia păcătoasă”