Calendar ortodox 24 decembrie 2022. Cine îşi serbează onomastica în ajunul Naşterii Domnului

În ajunul Naşterii Domnului este prăznuită Sfânta Muceniță Eugenia. Din dragoste nemărginită pentru Iisus, a suportat umilinţe și suferințe inimaginabile, iar în cele din urmă şi-a dat sufletul. Rugăciunea către Sfânta Eugenia te întăreşte în faţa patimilor şi în grele încercări.

23 dec. 2022, 13:49
Calendar ortodox 24 decembrie 2022. Cine îşi serbează onomastica în ajunul Naşterii Domnului
Sfânta Muceniță Eugenia. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 24 decembrie 2022

Ortodoxe: Sf Muceniţă Eugenia

Greco-catolice: Sf. m. Eugenia. Post și Ajun

Romano-catolice: Ss. Strămoşi ai lui Isus; Tarsila, fc

Calendar ortodox 24 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Eugenia

Sfânta Eugenia era originară din Roma. Primind de la împărat o înaltă dregătorie, părinții ei au trebuit să se mute în Alexandria, împreună cu fiica lor, potrivit crestinortodox.ro. Odată ajunsă aici, Eugenia decidde să-şi părăsească familia şi, îmbrăcându-se bărbăteşte, fuge de acasă. A mers la episcop cerându-i să o boteze. Apoi, şi-a tuns părul, s-a numit Eugeniu și a intrat într-o mănăstire unde a trăit în mari nevoințe şi în privegheri de noapte.

Pentru că devenise un mare înţelept şi luminator, monahii i-au propus să fie stareţ. Dar o femeie, Melantia, venită să se închine la mănăstire, s-a îndrăgostit nebunește de Eugeniu. S-a prefăcut bolnavă și l-a rugat pe Eugeniu să-i permită să-i povestească despre boala ei. Lacrimile și cuvintele ei înșelătoare i-au mișcat inima lui Eugeniu, astfel încât a primit-o la el.

Citeste si Ajunul Crăciunului 2022. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci ca să afli cum vei sta cu sănătatea în anul următor

Când a rămas singură cu starețul, a încercat să-i facă avansuri, dar pentru că nu și-a atins scopul, Melantia s-a dus la prefectul orașului, tatăl Eugeniei, și l-a denigrat, făcând, totodată, plângere că în mănăstire starețul înșală cu cuvinte viclene pe femeile cinstite și că desfrânatul a necinstit-o. Prefectul a cerut să-l vadă pe Eugeniu ca să-i dea socoteală pentru faptele sale.

La judecată, după ce şi-a ascultat defăimările venite din partea Melantiei, Eugenia și-a rupt hainele de pe ea și a arătat celor de față că este femeie. Ea le-a mărturisit, de asemenea, că e fiica judecătorului. Şocat de cele petrecute, tatăl Eugeniei a renunțat la toată mărirea, bogăția și desfătarea vieții și s-a botezat.

După trecerea la cele veşnice a tatălui ei, Eugenia şi mama ei s-au reîntors să locuiască în Roma. Era perioada în care creştinii erau prigoniţi. Refuzând să se închine idolilor, Eugenia a fost legată cu o piatră grea și aruncată în apă, dar a scăpat nevătămată ca prin minune. Vzând aceasta, împăratul a poruncit să i se taie capul.

Calendar ortodox 24 decembrie 2022. Rugăciune către Sfânta Muceniţă Eugenia

Sfântă Cuvioasă Fecioară şi Muceniţă Eugenia, mireasă cu totul frumoasă a lui Hristos Dătătorul frumuseţilor, Făcătorul de bine şi Mirele sufletelor, fiind tu înfrumuseţată cu ostenelile pustniceşti şi strălucind luminat cu luptele muceniceşti, întocmai cu îngerii petrecând pe pământ, cu ei dănţuieşti acum în casa Părintelui Ceresc!

Citeste si Doliu în Biserica Ortodoxă Română. Un preot din Bacău a murit la 54 de ani, în săptămâna Crăciunului: „A plecat în ceata slujitorilor cerești”