Calendar ortodox 24 iunie 2021. Cruce roşie. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul te apără de răzbunarea vrăjmaşilor şi de pagubă

În această zi, prăznuim una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Rosteşte azi rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul care te apără de răzbunarea vrăjmaşilor şi de pagubă.

23 iun. 2021, 16:16
Calendar ortodox 24 iunie 2021. Cruce roşie. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul te apără de răzbunarea vrăjmaşilor şi de pagubă
Naşterea Sf Ioan Botezătorul

Sărbători religioase 24 iunie 2021

Ortodoxe: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Greco-catolice: NAȘTEREA SF. PF. IOAN BOTEZĂTORUL (Sânzienele)

Romano-catolice: † NAŞTEREA SF. IOAN BOTEZĂTORUL

Calendar ortodox 24 iunie 2021. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificaţie

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, potrivit crestinortodox.ro. Nașterea sa a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus şi a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a crezut în ce i-a prevestit îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la botezul fiului său.

Ioan s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui a fost acela de a predica mulţimilor, dar şi acela de a-L descoperi lumii pe Mesia ca Fiu al lui Dumnezeu. Cei care se pocăiau erau botezați în Iordan. Sfântul Ioan boteza cu apă spre pocăință, urmând ca Mesia, a cărui venire o pregătea, să boteze cu Duh Sfânt.

Citeste si EXCLUSIV! Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat nici la şase luni de la startul campaniei de vaccinare şi nici nu are de gând …

Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică.

Cămila simbolizează atât curăţia, cât și necurăţia. În Vechiul Testament, ea putea fi privită ca un animal curat pentru că era rumegător, însă putea fi considerată şi necurată dacă ținem seama că avea copita despicată. Dacă rămânem la prima semnificație, cea de animal curat, cămila simbolizează poporul ales, în timp ce necurăţia prefigura neamurile păgâne. Faptul că Ioan purta o haină din păr de cămilă simbolizează chemarea evreilor și a păgânilor la Hristos. Cureaua, provenită de la un animal mort, semnifică, prin încingerea cu ea, omorârea patimilor.

Cât privește hrana sa, albinele și lăcustele erau considerate a fi curate în Vechiul Testament, semn că Ioan se hrănea doar cu cele plăcute Domnului.

La un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și îi plăcuse lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului drept răsplată.

Sfântul Ioan a fost înmormântat în Samaria. Rufinus și Teodoret au afirmat că, în vremea împăratului Iulian Apostatul, în anul 362, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte din sfintele sale moaște au fost arse. Restul au fost duse în Ierusalim și apoi în Alexandria. Capul acestuia a fost îngropat separat în fortăreața Machaerus ori chiar în palatul lui Irod din Ierusalim. Astăzi, capul Sfântului se află la Roma.

Calendar ortodox 24 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Citeste si Un semn divin a apărut pe cer în timpul înmormântării tânărului preot răpus de COVID la doar 34 de ani! Toți cei prezenți au rămas uimiți!


loading...
Partenerii noștri