EXCLUSIV! Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat nici la şase luni de la startul campaniei de vaccinare şi nici nu are de gând să o facă: “S-a sfătuit cu medicul său și a reflectat la caracterul voluntar al vaccinării și la faptul că acesta e un drept, nu o obligație.”

Deşi Biserica Ortodoxă Română pare să fie o susţinătoare înverşunată a campaniei de vaccinare din ţara noastră, Patriarhul Daniel nu s-a imunizat împotriva COVID, asta după ce Înaltpreafericitul declarase la începutul lunii aprilie că va face pasul.

22 iun. 2021, 16:20
EXCLUSIV! Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat nici la şase luni de la startul campaniei de vaccinare şi nici nu are de gând să o facă: “S-a sfătuit cu medicul său și a reflectat la caracterul voluntar al vaccinării și la faptul că acesta e un drept, nu o obligație.”
Sursa foto: Mediafax FOTO

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat nici la şase luni după startul campaniei de vaccinare. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat în exclusivitate pentru RomâniaTV.net, că  Patriarhia Română a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat nici la şase luni după startul campaniei de vaccinare. Reacţia BOR

” Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la „caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, precum și la faptulul că acesta este un drept, nu o obligație.” Dacă va decide, într-adevăr, să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta.

Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor dragi.”, a declarat Vasile Bănescu, exclusiv pentru RomâniaTV.net.

La începutul lunii aprilie, Guvernul României a cerut BOR să se implice în campania de vaccinare, în special în mediul rural. Cu toate acestea, Patriarhul Daniel încă nu a reuşit să se imunizeze până acum împotriva virusului ucigaş.

La începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii anunţa că Biserica Ortodoxă Română va sprijini campania de vaccinare și va difuza materiale informative în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, reamintea pe atunci că Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat și a reiterat frecvent poziția sa favorabilă vaccinării.

Vasile Bănescu îi îndeamnă pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, sa ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi.

”Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută şi majoră care ţine nu doar de sănătatea personală, ci şi de cea comunitară. În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent şi din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului şi, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă, a mai declarant Bănescu.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat împotriva COVID. Anunţul făcut de BOR: Vom spune public!