CALENDAR ORTODOX 24 MAI 2020. Praznicul Sfântului care a locuit pe un stâlp. Rugăciunea celor încercaţi de nevoi către Sfântul Simeon

CALENDAR ORTODOX 24 MAI 2020. În această zi este prăznuit Sfântul Cuvios Simeon. Acesta a ales calea mănăstirii de mic copil şi timp de 47 de ani a locuit în vârful unui stâlp. Îşi petrecea zile în şir fără să mănânce nimic şi nopţi la rând stătea treaz, pentru a se ruga. Nevoindu-se în acest fel, a devenit o persoană plăcută lui Dumnezeu.

RomaniaTV.net
23 mai 2020, 19:22
CALENDAR ORTODOX 24 MAI 2020. Praznicul Sfântului care a locuit pe un stâlp. Rugăciunea celor încercaţi de nevoi către Sfântul Simeon

Sărbători religioase 24 mai 2020

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Simeon

Greco-catolice: Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat

Romano-catolice: Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creştinilor; Sfinţii martiri Donaţian şi Rogaţian

CALENDAR ORTODOX 24 MAI 2020. Cine a fost Cuviosul Simeon, sfântul care a trăit zeci de ani pe un stâlp

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut în Antiohia Siriei, în anul 522, potrivit crestinortodox.ro. Când a împlinit şase ani, Simeon a decis să plece la mănăstire. Înainte, însă, a petrecut în singurătate câteva zileîntr-un munte, după care, îndrumat de îngerul Domnului, a urcat pe acel munte până ce a găsit o mănăstire.

Citeşte şi Rugaciune pentru sot. Cele mai puternice rugaciuni pe care le poate spune o femeie pentru barbatul ei 

Aici, Sfântul Simeon a postit zile la rând și a privegheat multe nopţi. Când unul dintre frații de la mănăstire, ros de invidie, a pus la cale să-l omoare, mâna lui cea dreaptă s-a uscat, iar corpul i-a fost cuprins de durere. Pentru că a vrut să-şi ascundă gândurile necurate, a ajuns în pragul morții. Abia când şi-a mărturisit intenţia, a fost iertat, prin rugăciunile Sfântului Simeon.

Când a împlinit șapte ani, Sfântul Simeon a cerut să i se înalţe un stâlp de piatră. În vârful stâlpului i s-a construit un locaș mic în care să locuiască o perioadă. Nevoindu-se astfel, sfântului i s-a arătat Mântuitorul Iisus Hristos, care i-a dat putere să îndure nevoinţele.

Pe lângă faptul că-şi petrecea zilele în vârful stâlpului, Sfântul Simeon își adăuga zilnic noi şi noi nevoințe duhovnicești. Noaptea, sfântul citea toată Psaltirea, iar ziua o petrecea în tăcere. Când era îndemnat să mănânce, el refuza zicând că mâncarea “mișcă gânduri spurcate, tulbură și îngroașă și face materialnică mintea cea mai subțire„.

După ce Sfântul Simeon a petrecut pe stâlp vreme de optsprezece ani, a plecat în Muntele Minunat unde, timp de zece ani, s-a nevoit într-un loc înalt și pietros. Apoi, s-a urcat pe un stâlp mai mic, unde a trăit patruzeci și cinci de ani. S-a stins din viaţă la 85 de ani.

Sfântul Simeon vindeca cele mai grave boli, îmblânzea animalele sălbatice și pătrundea în sufletele oamenilor.

CALENDAR ORTODOX 24 MAI 2020. Unde se află moaştele Sfântului Simeon

Capul Sfântului Simeon se păstrează în Mănăstirea Neamț, din județul Neamț. Acesta este încadrat într-o cunună scumpă pe care scrie în limba slavonă: „Moaște de la Sfântul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Ioan Ștefan voievod, la leatul 6971 (1463)”. Potrivit istoricilor, aceasta este cea mai veche inscripție păstrată de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Citeşte şi Rugaciune de multumire. Cele mai puternice rugaciuni de multumire. Spune-le zilnic!

CALENDAR ORTODOX 24 MAI 2020. Rugăciunea celor încercaţi de nevoi către Sfântul Simeon

Prea Cuvioase Părinte Simeoane, cel ce încă din copilărie fiind nevoitor şi iubitor al frumuseţii cereşti, ai strălucit cu harul tău peste toate marginile pământului, ascultă rugăciunea noastră, a celor greu încercaţi de nevoi şi de ispite. Tu, cel ce te-ai învrednicit de adevărata cunoaştere a Duhului, mijloceşte pentru noi către Bunul Dumnezeu să ne împărtăşească şi nouă harul Său cel sfinţitor. Luminează-ne prin rugăciunile tale bineprimite de Dumnezeu şi dăruieşte-ne sănătate, pace sufletească şi cunoaşterea celor dumnezeieşti. Fereşte Biserica cea Adevărată de rătăcirile acestui veac şi roagă-l neîncetat pe Hristos să ne ierte păcatele multe şi grele şi să ne întărească în dragostea Să, făcându-ne să înţelegem că numai El este împlinirea tuturor dorinţelor noastre. Amin.