Calendar ortodox 25 august 2023. Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu, ocrotitorul celor bolnavi

În această zi, credincioşii prăznuiesc Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu, moaşte vindecătoare de boli grave.

25 aug. 2023, 01:09
Calendar ortodox 25 august 2023. Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu, ocrotitorul celor bolnavi

Calendar ortodox 25 august 2023

Ortodoxe: Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Greco-catolice: Aducerea în Veneția a moaștelor Sf. ap. Bartolomeu; Amintirea Sf. ap. Tit.

Romano-catolice: Ss. Ludovic, rege *; Iosif de Calasanz, pr.

Calendar ortodox 25 august 2023. Cine a fost Sfântul Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu este unul din cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au vestit învățătura lui Hristos în cetățile din Siria și Asia de Sus, potrivit crestinortodox.ro

Mai târziu va ajunge în Arabia, Persia, India și apoi în Armenia, locul în care va fi ucis. Moaștele sale au fost așezate într-o raclă și au vindecat mulţi oameni. Datorită minunilor care se petreceau la mormântul acestuia, păgânii au aruncat în mare racla cu rămăşiţele pământeşti.

Ele au ajuns în Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiască, episcopul Agaton, însoțit de cler și popor, le-a așezat într-o biserică închinată Sfântului Bartolomeu. Aici au rămas până în vremea împăratului Teofil. Din cauza atacurilor musulmanilor, moaștele sale au fost duse în cetatea Venend.

Calendar ortodox 25 august 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Bartolomeu

O slăvite Sfânt Bartolomeu, Iisus te-a numit o persoană fără prefăcătorie și tu ai văzut în acest cuvânt semnul că El era Fiul lui Dumnezeu și Regele lui Israel. Obține pentru noi harul de a fi fără prefăcătorie și nevinovați ca porumbeii.

În același timp, ajută-ne să avem parte de darul credinței tale, pentru a vedea mâna divină în evenimentele vieții zilnice. Să putem discerne semnele timpurilor care duc la Iisus pe pământ și să ne unim la sfârșit cu El pentru totdeauna în cer. Amin.