CALENDAR ORTODOX 25 februarie 2019. Ce sărbătoare este luni

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

RomaniaTV.net
25 feb. 2019, 04:13
CALENDAR ORTODOX 25 februarie 2019. Ce sărbătoare este luni

Ortodoxe
Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. aep. Tarasie al Constantinopolului

Romano-catolice
Sf. Cezar, medic

Sfântul Tarasie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 25 februarie, s-a născut la Constantinopol, într-o familie influentă din capitala imperiului, urmând tatălui său în înalte funcţii publice din administraţia bizantină.

A fost ales în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina, când Sfântul Tarasie era încă mirean, vremurile fiind neîngăduitoare cu Biserica, tulburată grav de erezia iconoclastă. Deci, trecând dintr-o dată Sfântul Tarasie în rânduială duhovnicească, nu i-a fost atât de greu, căci şi în mirenie a vieţuit nu după trup, ci după duh.

Demersul acesteia a venit după moarte împăratului Leon IV (775-780) – prigonitor al iconodulilor, cei care se închinau sfintelor icoane, în dorinţa de a pune capăt tulburărilor şi de a restabili dogma dreptei credinţe.

Instalat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Tarasie a convocat ultimul sinod ecumenic, invitând toate bisericile patriarhale şi biserica Romei. Este vorba despre Sinodul VII Ecumenic ţinut la Niceea, în anul 787, prezidat de Sfântul Tarasie, prin care icoanele şi-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.

Patriarhul Tarasie a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.