Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Rugăciune puternică pentru vindecarea bolilor, alungarea necazurilor, întărire în fața problemelor

În această zi, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Rostește, azi, rugăciunea către această mare sfântă pentru vindecarea bolilor, alungarea necazurilor, întărire în fața problemelor.

24 sept. 2021, 11:58
Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Rugăciune puternică pentru vindecarea bolilor, alungarea necazurilor, întărire în fața problemelor

Sărbători religioase 25 septembrie 2021

Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Greco-catolice: Sf. cuv. Eufrosina

Romano-catolice: Ss. Cleofa, ucenicul lui Isus; Sergiu, călug.

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în Alexandria în vremea împăratului Teodosie cel Mic (sec V), potrivit crestinortodox.ro. Ea a apărut pe lume în urma rugăciunilor stăruitoare ale părinților ei, Dumnezeu binecuvântându-i cu nașterea de prunci după o vreme îndelungată. La vârsta de 12 ani, Eufrosina a rămas orfană de mamă.

La 18 ani, nevrând să se căsătorească, a plecat pe furiș din casă părintească și, îmbrăcând haine bărbătești, a intrat într-o mănăstire de monahi. Starețul a primit-o, punând-o sub ascultarea părintelui Agapit.

Până la sfârșitul vieții sale – vreme de 38 ani -, Sfânta Eufrosina avea să trăiască în aceast așezământ monahal, dobândind o viață duhovnicească îmbunătățită, fără ca cineva să descopere că este femeie.

Citeste si Preot din Cluj, îndemn la vaccinare: „Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, dar nu printr-un vaccin. Grija față de trup e o datorie creștinească”

Dumnezeu a rânduit în chip minunat ca tatăl sfintei să vină în această mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești, în vremea când aceasta se apropia de obștescul sfârșit. Starețul i-a îndrumat pașii tocmai către cuvioasă, care, în tot acest timp, fusese cunoscută ca monahul Smaragd. Recunoscându-și tatăl, care i-a împărtășit  acesteia durerea pentru fiica pierdută în urmă cu atâta timp, cuvioasa l-a îndemnat să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiica. Sfânta Eufrosina i-a spus atunci tatălui său să revină în mănăstire peste trei zile.

Când bărbatul a venit din nou, Sfânta Eufrosina se află pe patul de moarte. Atunci, sfânta i-a mărturisit că este fiica sa. Marcat profund de această întâmplare, după moartea fiicei sale, acesta a hotărât să îmbrace el însuși haina monahală, trăind în această mănăstire până la sfârșitul vieții.

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Cu puterea dată ție de Dumnezeu, ai purtat cu bucurie jugul cel bun al Domnului nostru lisus Hristos. Păzind porunca iubirii de Dumnezeu, tu, Eufrosina, ți-ai răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele. Iar prin viețuirea cea blândă și smerită ai dobândit iubirea lui Hristos. Pentru aceasta S-a sălășluit în tine Duhul Sfânt, învățându-ne pe noi, păcătoșii, să te lăudăm.

Cu totul minunată și slăvită este nevoința ta. Căci asemenea sfinților din trecut ai strălucit. Mare har ai dobândit de la Dumnezeu, vindecând bolile, prevestind viitorul și întorcând oamenii de pe căile pierzării.

Citeste si Preotul Constantin Necula ne îndeamnă la mântuire prin sacrificiu: „Să învăţăm din jerfa Mântuitorului. Generaţia actuală stă cam prost cu sacrificiul. Până şi un elastic după ureche i se pare prea greu de purtat”

Sfântă Eufrosina, roagă-te pentru noi!

O, fericită maică Eufrosina, pe pământ nebună pentru Hristos, în ceruri preaînțeleaptă, care ai sfârșit în chip minunat drumul tău pământesc de o sută de ani! Caută acum din înălțimea cerului spre noi, păcătoșii, care în marea vieții stăm învăluiți de patimile și suferințele trupești, de ocările și ispitele lumești și de numeroasele curse diavolești.

Și corăbiile sufletelor noastre sunt deja aproape de înec, căci nu au ancora puternică a credinței, și își pun nădejdea în puterile lor și în ajutorul omenesc, iar sfeșnicul iubirii și al evlaviei s-a stins.

Nu zăbovi, maică Eufrosina, ci ajută-ne nu după vrednicia noastră, ci după milostivirea ta, asemănându-te Atotmilostivului Mântuitorului nostru lisus Hristos.

Întărește-ne în credință, nădejde și dragoste. Pe cei reci și împietriți la inimă încălzește-i cu râvna ta, tămăduiește bolile noastre, ia de la noi necazurile și tristețea, dă-ne nouă mâna de ajutor pe acest alunecos drum pământesc, ca să ne întărim cu trupul și cu sufletul, să purtăm răbdători crucea noastră cu nădejdea în Dumnezeu și, cu grabnică ta mijlocire, să ne învrednicim după moarte de viața cea veșnică și fericită, slăvind pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.