Calendar ortodox 26 august 2022. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Rugăciune puternică pentru rezolvarea problemelor din căsnicie

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinții Adrian și Natalia, consideraţi ocrotitorii căsniciei. Rugăciunile către cei doi sfinţi se rostesc atunci când ai probleme în căsnicie şi sunt grabnic ajutătoare.

25 aug. 2022, 16:45
Calendar ortodox 26 august 2022. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Rugăciune puternică pentru rezolvarea problemelor din căsnicie

Sărbători religioase 26 august 2022

Ortodoxe: Sfinții Adrian și Natalia

Greco-catolice: Sf. m. Adrian și Natalia

Romano-catolice: Fer. Veronica Antal, fc. m.; Ss. Ioana, fc.; Melchisedec, rege

Calendar ortodox 26 august 2022. Cine au fost Sfinții Adrian și Natalia

Sfinții Adrian și Natalia au fost soț și soție şi au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian, potrivit crestinortodox.ro. Adrian era păgân, iar Natalia era creștină. Adrian a decis să devină creştin în timpul unei persecuții, când a fost martorul curajului și blândeții a 23 de bărbați creștini.

Din acest motiv, a fost aruncat în temniță împreună cu ceilalți bărbați creștini, la porunca împăratului. Când l-au torturat pe Adrian, Natalia a stat lângă el, întărindu-l în credință.

Citeste si Preotul bisericii Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni, ucis cu cuţitul chiar pe treptele lăcaşului. Asasinul este un profesor

Înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis să meargă acasă și să-și ia rămas bun de la soție și familie. Natalia, când a văzut că Adrian vine acasă, a încuiat ușa. Se temea că acesta a lepădat credința în Hristos și din acest motiv a fost eliberat. Dar când a aflat scopul venirii sale, s-a bucurat. După ce și-a luat rămas bun, s-a întors împreună cu ea la temniță.

După torturi prelungite, împăratul a poruncit ca brațele și picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. În aceste chinuri și-au dat duhul Adrian și cei 23 de creștini. Trupurile lor au fost aruncate în foc. Natalia a ascuns, în taină, mâna soțului ei. Un credincios a luat moaștele Sfinților Mucenici și le-a dus la Arghiropole, în apropiere de Bizanț, și le-a așezat într-o biserică.

După câteva zile de la trecerea sa la cele veșnice, Adrian i-a apărut Nataliei în vis și i-a descoperit că în curând va veni și ea în lumina cerească. Un tribun păgân a cerut-o în căsătorie pe Natalia, dar ea a fugit din Nicomidia la Arghiropole, unde erau moaștele soţului ei. Ajungând acolo cu mâna Sfântului, s-a rugat mult, apoi și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. A fost îngropată lângă moaștele Sfinților Mucenici.

Calendar ortodox 26 august 2022. Rugăciune pentru bunul mers al căsniciei

O, sfinţită pereche, Sfinţilor Mucenici Adrian şi Natalia, fericiţilor soţi şi vitejilor pătimitori! Auziţi-ne pe noi, care ne rugăm vouă cu lacrimi, şi trimiteţi asupra noastră toate cele de trebuinţă sufletelor şi trupurilor noastre, şi rugaţi-L pe Hristos Dumnezeu să ne miluiască şi să facă cu noi după îndurările Sale, ca să nu pierim în păcatele noastre.

Citeste si EXCLUSIV | Drama neştiută a teologului Valentin Guia. „Am renunţat la absolut tot în viaţa mea”