Sărbătoare mare pe 26 decembrie: Ce mare praznic este în a doua zi de Crăciun

Calendarul ortodox celebrează pe 26 decembrie 2017, a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului.

RomaniaTV.net
25 dec. 2017, 14:58
Sărbătoare mare pe 26 decembrie: Ce mare praznic este în a doua zi de Crăciun

Soborul Maicii Domnului este ziua în care adunarea cerească se unesşte cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfinţenia Sa: „Prin cine s-a făcut mântuirea neamului omenesc? Prin Domnul nostru Iisus Hristos. Dar prin cine a lucrat Dumnezeu şi care au fost vasele alese de Dumnezeu la taina aceasta a mântuirii lumii? Întâi Iisus Hristos, al doilea Maica Domnului”.

Maica Mântuitorului Iisus Hristos, pe care o cinstim pe 26 decembrie, este prima cea mai mare persoană sfântă din ceruri după Sfânta Treime (apoi Sfântul Ioan Botezătorul), ocrotitoarea tuturor creştinilor, mijlocitoarea noastră în faţa lui Dumnezeu şi mama noastră a tuturor.

Soborul Macii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. În a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.

Sarbatoarea din 26 decembrie ii indeamna pe credinciosi sa se adune in cinstea Maicii Domnului. Cuvantul „sobor” ne aduce aminte ca Maica Domnului trebuie preaslavita, in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din ceruri si adunarea noastra de pe pamant este insotita de cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din ceruri.

Predica Sfantului Ierarh Proclu la Soborul Maicii Domnului

„Cine a cunoscut, cine a auzit ca Dumnezeu S-a salasluit necircumscris in pantece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pantecele nu L-a ingradit, ci din Fecioara S-a nascut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om. Cel ce astazi S-a nascut, poarta care odinioara era a pacatului a aratat-o usa a mantuirii.

Caci acolo unde sarpele a varsat veninul prin neascultare, acolo Cuvantul, prin ascultare, intrand in altar, S-a intrupat. Acolo unde s-a ivit cel dintai ucenic al pacatului, Cain, acolo izbavitorul neamului omenesc, Hristos, fara de samanta a odraslit, fara a se rusina iubitorul de oameni de durerile nasterii din femeie”, spunea Ierarhul in predica.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2018. Când pică Paştele, Rusaliile şi Crăciunul în 2018. Câte zile nu se vor lucra românii anul viitor