Calendar ortodox 26 decembrie 2022. Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, grabnic vindecător şi izbăvitor de patimi

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este unul dintre sfinţii grabnic ajutători. Orice rugăciune către sfânt spusă în ziua praznicului este mai puternică şi este ascultată degrabă. I te poţi ruga pentru vindecare de boli grave sau ca să te scape de patimi şi vicii.

25 dec. 2022, 15:58
Calendar ortodox 26 decembrie 2022. Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, grabnic vindecător şi izbăvitor de patimi

Sărbători religioase 26 decembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana

Greco-catolice: Serbarea Maicii Domnulu; Sf. ep. m. Eftimie

Romano-catolice: SF. ŞTEFAN, primul martir

Calendar ortodox 26 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana

Cuviosul Nicodim s-a născut în satul Prilep, a învățat de mic citirea Sfintelor Scripturi și tot de atunci a decis să I se dedice lui Hristos, scrie crestinortodox.ro. A renunţat la averea părintească și la toată slava lumii, a îmbrăcat haine sărăcăcioase şi a fugit de acasă, îndreptându-se către Sfântul Munte. După trei ani de ucenicie, a devenit călugăr.

Bun cunoscător al învăţăturii lui Dumnezeu, smerit și evlavios, Sfântul Nicodim a ajuns rapid diacon, apoi egumen și stareț al acelei mănăstiri. Nicodim a mijlocit împăcarea între scaunul patriarhal din Constantinopol și Biserica sârbească, apoi a părăsit Sfântul Munte și a venit în țara sa. Datorită evlaviei sale, preoții și credincioșii l-au vrut patriarh al Bisericii sârbești, dar Sfântul a considerat că este nevrednic de asemenea cinste.

Citeste si Regulile simple de rugăciune ale lui Gigi Becali. Doar aşa Dumnezeu îţi va da ceea ce ai nevoie!

În timpul domniei voievodului român Vlaicu, Sfântul Nicodim a venit în Țara Românească, unde a zidit mănăstirea Vodita. După o vreme, Sfântul a părăsit această mănăstire și a plecat în munți întemeind Mănăstirea Tismana.

S-a înălţat la  cele veşnice în 1406, pe 26 decembrie. A fost îngropat în mormântul pe care singur și-l pregătise în mănăstirea Tismana. Trupul său nu a putrezit, însă, aşa că a fost scos din mormânt și așezat într-o raclă din biserica mănăstirii, însă locul unde se află moaştele sale a rămas necunoscut până azi.

Calendar ortodox 26 decembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana

Sfinte Preacuvioase Părinte Nicodim, primind a noastră umilă rugăciune, mijloceşte nouă mila Celui Preaînalt. Izbăveşte-ne cu folosinţa ta, Preafericite, de relele ce vin asupra noastră, ca neîncetat să te slăvim pe tine. Ştii neputinţa firii noastre, dar şi credinţa o vezi şi suspinele le auzi; nu ne lăsa, Părinte, când alergăm la tine.

Roagă-te Stăpânului pentru noi, nevrednicii, să ierte greşelile noastre şi să ne dea dragoste curată şi putere a face tot binele, spre slava Preasfântului Său nume. Pe tine te cerem şi ţie ne rugăm: ajută-ne, Părinte, că, deşi am greşit din ispita celui rău, dar cu inima zdrobită la tine alergăm să ne ocroteşti de săgeata cea ucigătoare a vrăjmaşului nostru diavol, care răneşte de moarte sufletele noastre.

Citeste si Avertismentul preotului Vasile Ioana, pentru români: „Când pleacă pacea, pleacă și Dumnezeu!”. Secretul pentru un Crăciun cu adevărat fericit

Cum ai miluit pe toţi care au alergat la tine cu credinţă, tămăduindu-i de neputinţele lor, şi pe fata chinuită de duhul necurat ai izbăvit-o, aşa şi pe noi, Părinte, ne izbăveşte de neputinţele noastre sufleteşti şi trupeşti, şi prin mijlocirea ta fiind mântuiţi, slavă, mulţumire şi închinăciune totdeauna să înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.