Calendar ortodox 26 februarie 2021. Sfântul Ierarh Porfirie te apără de boală şi necazuri

În această zi este prăznuit Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, mare făcător de minuni. Azi este bine să rosteşti rugăciunea către acest mare sfânt, căci acesta te apără de boală şi necazuri.

25 feb. 2021, 22:21
Calendar ortodox 26 februarie 2021. Sfântul Ierarh Porfirie te apără de boală şi necazuri
Sfântul Ierarh Porfirie. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 26 februarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Profirie

Greco-catolice: Sf. ep. Porfirie al Gazei. Harți

Romano-catolice: Sf. Alexandru, ep.

Calendar ortodox 26 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Profirie

Sfântul Porfirie s-a născut din părinți bogați, în Tesalonic. La vârstă de 25 de ani, s-a retras în pustia Egiptului, unde va fi tuns în monahism, scrie crestinortodox.ro. După cinci ani de viețuire la o mănăstire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Aici va fi hirotonit preot și i se va încredința spre pază cinstitul lemn al Crucii lui Hristos. După un timp, Dumnezeu i se descoperă spunându-i: „Dă-mi Mie vistieria – adică lemnul Crucii – pe care am adus-o la tine, pentru că voiesc să te însoțesc cu o mireasă cu adevărat săracă, însă bună de obicei. Iar tu, luând-o pe ea, să o împodobeşti, ca să-și uite sărăcia cea dintâi”. Era chemarea sa la treaptă de episcop în cetatea Gaza, un loc cu multe altare păgâne. Până la Sfântul Porfirie, nimeni nu a putut să curețe cetatea Gazei de păgânism.

Citeşte şi Ritualul botezului rămâne neschimbat! BOR a decis: bebeluşul va fi scufundat de trei ori în cristelniţă

Păgânii din Gaza auzind că vine Sfântul Porfire în ținutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l întoarce din cale. Tot ce se întâmpla rău în cetate era pus pe seama venirii sale. Însă, Sfântul le răspundea numai prin minuni.

Sfântul Porfire va cere ajutor de la împăratul Constantinopolului și de la Sfântul Ioan Gură de Aur pentru a risipi templele idoleşti. După nașterea fiului vestit, împărăteasa Eudoxia îi va trimite bani Sfântului Porfirie pentru construcția unei biserici.

Va distruge cele opt temple idoleşti vestite din Gaza: Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii și lui Marnas, iar în locul unui altar închinat zeilor va construi o biserică. A trecut la cele veșnice în anul 420.

Citeste si Părintele Doboş, declaraţie-surpriză: Să nu porţi masca şi să zici ca Dumnezeu te protejează, e o aroganţă spirituală

Calendar ortodox 26 februarie 2021. Rugăciune către Sfântul Ierarh Porfirie pentru a fi protejat de boală şi necazuri

O, preabunule Părinte Porfirie, cel ce cerți duhurile necurate și dărâmi idolii acestei lumi răzvrătite, noi, smeriții și păcătoșii robii tăi, alergăm la al tău sprijin și la al tău ajutor și cu credință te rugăm: depărtează de la noi toată lucrarea viclenilor demoni și ne mântuiește de dânșii cu rugăciunile tale. Depărtează de la noi toată moleșeala trupului și adormirea sufletului. Îndreptează-ne pe noi pe căi drepte, ca să păzim poruncile ce ni s-au dat nouă și să mărturisim credința dreaptă și adevărată, precum tu însuți ai făcut-o. Precum pe femeia manihee rău ai pedepsit-o, trimite toate duhurile necurate în locuri pustii, departe de oameni și de viețuitoarele lui Dumnezeu. Adu-ți aminte, Sfinte, de cei ce te cinstesc cu dragoste și de toți dreptslăvitorii creștini și cere de la Mântuitorul Hristos mare milă pentru sufletele noastre. Amin.