Calendar ortodox 27 februarie 2021. Sfântul Procopie Decapolitul. Rugăciune puternică pentru luminarea și limpezirea minții

În această zi, prăznuim doi mari sfinţi, Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu. Azi este bine să rosteşti rugăciunea către Sfântul Procopie pentru luminarea şi limpezirea minții, care te ajută să iei cele mai bune decizii.

26 feb. 2021, 11:07
Calendar ortodox 27 februarie 2021. Sfântul Procopie Decapolitul. Rugăciune puternică pentru luminarea și limpezirea minții
Sfinţii Procopie Decapolitul şi Talaleu. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 27 februarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Procopie Decapolitul; Sfântul Talaleu

Greco-catolice: Sf. cuv. Procopie Decapolitul

Romano-catolice: Sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, călug. R.

Calendar ortodox 27 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Procopie Decapolitul

Sfântul Procopie Decapolitul era din părțile Decapolei, regiune situată lângă Marii Galileii, scrie crestinortodox.ro. Încă de tânăr a îmbrățișat viața monahală. Sfântul Procopie s-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat și torturat cu sălbăticie. După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viață sihăstrească, unde a viețuit până la o vârstă înaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.

Citeşte şi Ritualul botezului rămâne neschimbat! BOR a decis: bebeluşul va fi scufundat de trei ori în cristelniţă

Calendar ortodox 27 februarie 2021. Rugăciunea puternică a Sfântului Procopie pentru luminarea și limpezirea minții

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Luminându-te cu Lumina şi cu Strălucirea cea peste fire a lui Hristos, ai nimicit năvălirile patimilor prin cumpătare, strigând cântare de biruinţă Atotţiitorului.

Cu Dumnezeiască StrălucireaTa, Bunule, sufletele celor ce aleargă la tine cu dragoste, luminează-le; ca să Te vadă, Cuvinte al lui Dumnezeu, pe Tine, Adevăratul Dumnezeu, Cel Ce chemi pe toţi la Tine din negura greşelilor.

Luminat fiind acum de Cele Trei Raze care ies în chip nespus dintr-O Singură Dumnezeire, te-ai învrednicit de sfârşitul cel preafericit şi de Bucuria Cea Plină de Desfătare, veselindu-te împreună cu Oştile cele mai presus de lume, Preacuvioase Părinte Procopie.

Arătatu-te-ai plin de Strălucirea Harului, părinte şi către Lumina Cea Neapusă ai mers, lepădând toată pofta cea trupească. Pentru aceasta te cinstim, insuflate de Dumnezeu, Sfinte Părinte Procopie. Amin!

Calendar ortodox 27 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Talaleu

Sfântul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Inițial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-și trăiască restul vieții într-un cimitir. În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferință. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.

Citeşte şi Teologul Savatie Baştovoi condamnă „spectacolul grotesc” de la botez: „Hristos a zis: Lăsaţi copiii să vină la Mine! Nu a zis: Aduceţi copiii la Mine. Un copil ar trebui botezat la vârsta când îl recunoaşte pe părinte”