Calendar ortodox 27 octombrie 2023. Un mare sfânt este pomenit azi. Zeci de mii de români îi poartă numele

Calendar ortodox 27 octombrie 2023. Mare sărbătoare pentru creștini, se face pomenirea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

26 oct. 2023, 13:44
Calendar ortodox 27 octombrie 2023. Un mare sfânt este pomenit azi. Zeci de mii de români îi poartă numele

Calendar ortodox 27 octombrie 2027: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 27 octombrie.

Calendar ortodox 27 octombrie 2027

Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală); Sf. Mc. Nestor

Greco-catolice
Sf. m. Nestor

Romano-catolice
Sf. Evarist, pp. m.

 

Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit în timpul Ţaratului Vlaho-Bulgar (secolele XII-XIII) şi era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului.

A fost păstor de vite în satul său, dar, văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din sat şi s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia, iar apoi s-a făcut monah în mănăstirea care era înăuntrul peşterii.

Prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Sfântul Dimitrie şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu.
Mesaje de Sfântul Dumitru 2023! Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriții zilei

După multă vreme apa Lomului a venit mare încât a luat şi lemnele şi pietrele dimprejurul peşterii şi atunci au căzut în apă şi cele două pietre, care erau în apropiere, împreună cu moaştele sfântului, şi multă vreme au rămas acolo.

Sfintele sale moaşte au fost scoase la lumină în chip minunat, prin lucrare Dumnezeiască.

Îngerul Domnului s-a arătat unei copile în vis, iar ea a spus părinţilor visul pe care l-a avut. Atunci „adunându-se mulţi oameni şi preoţi, s-au dus toţi împreună la locul cel arătat de copilă, unde de multe ori se arăta o lumină şi cei care o vedeau socoteau că acolo este ascunsă o comoară de bani. Căutând cu tot dinadinsul, au aflat în apă sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie, care erau pline de mâl şi de prundiş, şi le-au scos întregi, strălucind ca aurul”. (Vieţile Sfinţilor)

Calendar ortodox 27 octombrie 2027. După ce vestea descoperirii lor s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov, unde au fost duse. Credincioşii se închinau sfintelor moaşte şi cereau Sfântului Dimitrie ajutor şi mijlocire în faţa Părintelui ceresc.

Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în Bucureşti, un negustor bogat şi mitropolitul Ţării Româneşti l-au rugat pe general să lase sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul acelui război.

Cererea a fost ascultată şi moaştele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955 cultul său a fost generalizat în toată ţara.

Calendar ortodox 27 octombrie 2027. Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou

După o vreme de la trecerea sa în neființă, Sfântul Dimitrie cel nou s-a arătat unei fete bolnave și a rugat-o să îl scoată din apă, deoarece nivelul râului crescuse, iar locul său de veci a fost inundat. În schimb, Sfântul a vindecat-o, iar oamenii care i-au descoperit trupul, l-au așezat la loc de cinste.

Atunci când a pornit războiul dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, generalul Piotr Saltîkov a mutat moaștele Sfântului în Rusia. Un creștin din Țara Românească, Hagi Dimitrie, a reușit să primească trupul Sfântului, drept răscumpăare pentru daunele provocate de acel război.

Apoi, Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost așezate în Catedrala mitropolitană a Ungrovlahiei, la București.
Citește și Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir! Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostească cei care vor să aibă copii
Sfântul a fost canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română. În fiecare an, în preajma zile de 27 octombrie, are loc un pelerinaj la Catedrala Patriarhală din București. Anul acesta, credincioșii sunt așteptați în perioada 21- 29 octombrie, pentru a se închina la racla Sfântului Dimitrie cel Nou, dar și la o parte din moaștele Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie.

În plus, Patriarhia Româna a adus Icoana Maicii Domnului din Grecia și un fragment din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Program pelerinaj Sfântul Dumitru 2023

Pelerinii din Capitală, dar și cei veniți din alte colțuri ale țării se vor putea închina la relicvele sfinte în perioada 21-29 octombrie 2023, zi și noapte.

Vineri, 27 octombrie 2023, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor:

  • 09:30 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
  • 08:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală.