CALENDAR ORTODOX 27 septembrie. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi în această zi

În ziua de 27 septembrie Biserica sărbătoreşte mai mulţi sfinţi importanţi.

26 sept. 2019, 13:18
CALENDAR ORTODOX 27 septembrie. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi în această zi

Pe 27 septembrie, în fiecare an, este mare sărbătoare pentru toţi românii, scrie spynews.ro. În această zi, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Mucenic Calistrat, cunoscut tuturor drept cel care face minuni prin rugăciune. De asemenea, tot în această zi, credincioşii îi sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu, mitropolitul Ţării Româneşti şi Sfânta Muncenica Epiharia.

Sfântul Mucenic Calistrat a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Acesta a fost dus în faţa tribunalului după ce, într-o noapte, când se ruga, a fost auzit pronunţând numele lui Iisus Hristos. Apoi, pentru că a refuzat să jertfească idolilor, a fost băgat într-o sac de piele şi aruncat în mare. Printr-o minune, Sfântul Mucenic Calistrat a scăpat şi alţi 49 de ostaşi i s-au alăturat.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu este ctitorul mănăstirii cu hramul Toţi Sfinţii din Bucureşti. El a sfârşit tragic în 1716, după ce venirea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu a fost arestat şi condamnat la exil în Muntele Sinai, doar că, în timp ce era dus acolo, a fost omorât de turci, iar trupul i-a fost aruncat în apele râului Tungia. În 1992, a trecut în rândul Sfinţilor.

Rugăciunea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanu

„Dumnezeule şi Părinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu şi m-ai îndrumat pînă în acest ceas al rugăciunii, dă-mi harul Tău, deschizându-mi gura. Călăuzeşte-mă cu Duhul Tău cel Sfânt şi învaţă-mă îndreptările Tale. Câte ţi-am greşit pînă în acest ceas, cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, cu voie ori fără de voie, slăbeşte, lasă, iartă, după mare mila Ta. Că, dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Tine este izbăvirea. Tu eşti Unul Sfânt, ajutător puternic şi apărător al vieţii noastre şi pe Tine Te laudă toată zidirea în veci. Amin”.