Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sfântul Cuvios Ştefan cel Nou, făcător de minuni, îi ajută pe cei greu încercaţi de suferinţe trupeşti

În această zi, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan cel Nou, unul dintre cei mai mari făcători de minuni ai creștinătății. Rugăciunea înălţată către acest sfânt mai cu seamă în ziua praznicului dă grabnic ajutor celor încercaţi de grele suferinţe trupeşti.

27 nov. 2021, 12:32
Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Sfântul Cuvios Ştefan cel Nou, făcător de minuni, îi ajută pe cei greu încercaţi de suferinţe trupeşti

Sărbători religioase 28 noiembrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Ştefan cel Nou

Greco-catolice: Sf. cuv. Ștefan cel Nou; Sf. m. Irinarh. [Sf. Caterina Labouré]

Romano-catolice: Ss. Teodora, călug.; Iacob, pr.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Cuvios Ștefan  cel Nou

Sfântul Cuvios Ștefan s-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Constantinopol, potrivit crestinortodox.ro. Viaţa şi învăţătura sfinţilor l-au pasionat de mic copil. La vârsta de 16 ani decide să se călugărească. Cuviosul Ioan, văzător cu duhul, le-a zis părinților lui Ştefan că acesta are în el Duhul lui Dumnezeu.

După multe nevoințe, Sfântul Ștefan cel Nou se retrage, la vârsta de 42 de ani, într-o chilie de dimensiuni extrem de mici, asemănătoare unui mormânt. Vara era ars de soare, iar iarna îngheţa. Pe sub îmbrăcăminte avea trupul încins cu fiare și de la umeri până la mijloc era înconjurat cu altă cingătoare de fier pironit de amândouă părțile și pe sub brațe cu altă cingătoare de fier.

Citeste si EXCLUSIV. Singurul târg de Crăciun din Europa care percepe taxă de intrare, un adevărat succes în București. Atmosfera de sărbătoare a inundat inimile participanților – Galerie FOTO și VIDEO

Sfântul Ștefan a luptat împotriva celor care declarau că icoana este un idol. Este perioada când împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecuta pe creștinii care cinsteau sfintele icoane. Astfel, multe icoane erau arse, îngropate, strivite sau lăsate în locuri de necinste.

Pentru că refuză să arate credinţă împăratului, este închis într-un loc împreună cu mai mulţi monahi. Unii cu nasurile tăiate, alții cu ochii scoși, alții având mâinile tăiate, toţi fiind mărturisitori ai credinţei în Iisus. După multe încercări de a-l face pe Sfântul Ștefan să lepede credință în Hristos, împăratul a poruncit uciderea lui.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2020. Rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou

Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite. Amin.

Citeste si Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase în noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vracev, Filipii de toamnă, Sărbătoarea tâlharilor