Calendar ortodox 29 ianuarie 2025. Mare sărbătoare: Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor

Anual, pe data de 29 ianuarie, credincioșii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul.
Irina Dumitrescu
28 ian. 2025, 13:43
Calendar ortodox 29 ianuarie 2025. Mare sărbătoare: Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor

Sărbători religioase 29 ianuarie 2025

Ortodoxe: Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul;

Greco-catolice: Aducerea moaştelor Sf. ep. Ignaţiu Teoforul;

Romano-catolice: Sf. Valeriu, ep.

Calendar ortodox 29 ianuarie 2025. Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul

Sfântul Ignatie Teoforul și Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfântului Ioan Evanghelistul. Se crede că Sfântul Ignatie Teoforul  a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Petru. Numele „Teoforul” se traduce prin „purtător de Dumnezeu“. Potrivit tradiției, acesta ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în brațe pentru a-l arată ucenicilor Săi că model de smerenie.

Sfântul Ignatie Teoforul a fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117).

Citeste si Rugaciunea pe care o spunea parintele Arsenie Boca în fiecare dimineaţă. Atrage norocul şi ţine bolile departe

Acesta i-a implorat pe romani să nu le ceară autorităților imperiale achitarea lui: „Lăsați-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dintâi fiarelor, că să fiu pâine curată a lui Hristos“.

Câțiva creștini au adunat rămășițele sale din amfiteatrul de la Roma și le-au adus la Antiohia. Astfel, la 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia, scrie crestinortodox.ro

Calendar ortodox 29 ianuarie 2025. Scurtă rugăciune către Sfântul Ignatie Teoforul

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru această, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Biserica online: Spovedania se face prin telefon, iar cutia milei acceptă plăţi cu cardul

Preoții trebuie să se adapteze vremurilor noi, dar și cu faptul că tehnologia a acaparat toate domeniile. O biserică din Cluj a pregătit pentru credincioși cutia milei, unde să poată plăti cu cardul. La Situația este asemănătoare și la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Braşov, dar și la biserici din Timișoara.

A fost începutul, prin 2023, pentru că acum şi alte parohii s-au adaptat la lipsa de cash din portofelele credincioşilor, o dovadă în plus că Biserica nu are nimic împotriva metodelor de plată chiar dacă pe unele carduri ar putea apărea combinaţia „drăcească” 666.

Reprezentanții bisericii au mai adăugat că această variantă reprezintă un avantaj pentru că hoții nu vor mai putea fura banii din cutia milei

Mai nou şi spovedania, taina în care credincioșii își mărturisesc păcatele preoților pentru a primi iertarea divină, a stârnit o dezbatere inedită: poate fi făcută și prin telefon? O femeie credincioasă, dorind să afle răspunsul, a adresat această întrebare preotului Constantin Sturzu pe site-ul doxologia.ro

Sunt acum tot felul de aplicații care ne pot înlesni dialogul. Prin telefon, ca și prin oricare alt mijloc de comunicare, prin mesaje sau chiar și într-un dialog video, față către față. Nu ne putem spovedi în aceste feluri, dar putem mărturisi ceea ce este în inima noastră. Așa cum în mănăstiri există această regulă a mănăstirii, a mărturisirii gândurilor – pentru că sunt distanțe între două spovedanii, dar călugărul este îndemnat să se mărturisească în fiecare zi.

Pe vremea Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț, călugării își mărturiseau gândurile dimineața la trezire și seara înainte de a se culca, mărturiseau din nou pe cele pe care le-au gândit sau le-au trăit peste zi. Și n-o făceau neapărat înaintea duhovnicului, pentru că nici nu era posibil acest lucru, ci aveau fiecare câte-un îndrumător, câte un bătrân. Și-atunci când venea momentul spovedaniei, sigur, acolo se aduceau toate într-o formă concentrată. Dar ca nu cumva să fie înșelat călugărul și să creadă gândurilor sale, atunci iată, avea cu el această povățuire permanentă, zilnică.

Citeste si Părintele Calistrat: Rugăciunea „Împărate Ceresc” – arma împotriva răului, trebuie rostită de 7 ori dimineaţa şi seara!

Așadar, vă puteți mărturisi dacă simțiți această nevoie și dacă duhovnicul vă rânduiește. Puteți să vă încredințați gândurile lui, să-i spuneți prin ce treceți. Aceasta aduce cu siguranță și o mângâiere, și o ușurare și, mai ales, aduce povățuire – pentru faptul că vă deschideți și mărturisiți acest lucru. E un prim pas foarte important pe care-l faceți spre a vă slobozi de puterea acelor lucruri pe care le mărturisiți.

Însă spovedania propriu-zisă, evident, se face față către față. Iar dezlegarea se dă doar prin punerea mâinilor pe cap și rostirea acelei formule rânduite de biserică.

Dar iată, comunicarea aceasta care se poate face la distanță, tehnica ne ajută să comunicăm și cu folos duhovnicesc, după cum putem comunica și pierzându-ne pacea sau pierzându-ne chiar sufletul! Să alegem, deci, să fie cu folos această comunicare!”, a explicat părintele.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…