Calendar ortodox 29 mai 2022. Sfânta Muceniţă Teodosia, ocrotitoarea femeilor lipsite de apărare. Cum să i te rogi atunci când necazurile devin copleşitoare

În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Teodosia, care a primit cununa muceniciei la doar 18 ani. Este una dintre sfintele cele mai iubite mai ales de către femei, ea fiind ocrotitoarea femeilor lipsite de apărare. Rugăciunea către Sfânta Teodosia trebuie rostită ori de câte ori te simţi copleşită de necazuri şi neputincioasă.

28 mai 2022, 17:32
Calendar ortodox 29 mai 2022. Sfânta Muceniţă Teodosia, ocrotitoarea femeilor lipsite de apărare. Cum să i te rogi atunci când necazurile devin copleşitoare
Sfânta Muceniţă Teodosia din Tir. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 29 mai 2022

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Teodosia

Greco-catolice: Sf. cuv. m. Teodosia

Romano-catolice: Ss. Paul al VI-lea, pp.*; Maxim, ep. R.

Calendar ortodox 29 mai 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Teodosia din Tir

Sfânta Teodosia a fost originară din Tir (Fenicia), potrivit crestinortodox.ro. Sfânta Teodosia a fost apropiată de creștinii întemniţaţi pentru că nu mai jertfeau idolilor și i-a întărit în mucenicia lor. Din această cauză, ea a fost dusă de soldații care păzeau temniță înaintea judecătorului. Acesta a poruncit să i se lege o piatră de gât și să fie aruncată în mare. Însă îngerii au adus-o la mal nevătămată.

Sfânta s-a înfăţişat judecătorului purtând în mâini piatra care îi fusese legată de gât. Atunci, el a poruncit să i se taie capul. Avea doar 18 ani când a primit cununa muceniciei. În următoarea noapte, Teodosia s-a înfățișat părinților ei înconjurată de o lumina cerească și de multe fecioare și le-a zis: „Vedeți voi ce mare este slavă și harul Hristosului meu, de care voiați să mă lipsiți?” Iniţial, părinţii ei o opriseră să-și mărturisească pe față credința în Hristos.

Citeste si De ce nu e bine să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică. Nu faci decât să descompui cu saliva compoziţia chimică a culorilor”

Calendar ortodox 29 mai 2022. Rugăciunea Sfintei Muceniţe Teodosia Fecioara

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Dumnezeu, Cel Ce de bună voie S-a suit pe Cruce şi S-a făcut ţie Teodosia cale de pătimire, căci surpând pe tiranul, l-a făcut să se batjocorească de mucenici, ca o vrabie.

Cu vicleşug înşelându-mă şarpele, m-a luat rob, punând întru mine poftă a mă face dumnezeu; iar prin tine, Preacurată, chemându-mă din nou, chiar cu adevărat m-am îndumnezeit.

Pofta cea dumnezeiască pe tine Teodosia te-a arătat mireasă lui Hristos, căci ai iubit Crucea Lui, muceniţă credincioasă. Amin.

Citeste si Părintele Calistrat dezvăluie secretul căsniciei trainice: „Femeia credincioasă sfințește pe bărbatul păcatos și bărbatul credincios sfințește femeia păcătoasă”