Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Cine îşi serbează onomastica în această zi

În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Anastasia Romana, ocrotitoarea celor încercaţi de ispite şi boli grele.

28 oct. 2021, 22:27
Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Cine îşi serbează onomastica în această zi

Sărbători religioase 29 octombrie 2021

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Anastasia

Greco-catolice: Sf. cuv. m. Anastasia Romana; Sf. cuv. Avramie

Romano-catolice: Ss. Narcis, patriarh; Felician, m.

Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Cine a fost Sfânta Muceniţă Anastasia

Sfânta Muceniță Anastasia a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260), potrivit crestinortodox.ro. De menţionat că numele Anastasia înseamnă înviere. A rămas orfană de ambii părinți când avea doar trei ani. A fost crescută de stareţaunei mănăstiri de lângă Roma.

Sfântei Anastasia i s-a dus vestea printre creştini datorită harului ei duhovnicesc, în timp ce printre păgâni i s-a dus vestea datorită frumuseții trupești. Auzind de frumuseţea ei, guvernatorul păgân Probus a trimis soldați la mănăstirea în care această vietuia, ca să o aducă înaintea lui.

Citeste si Sâmbăta morților 2021. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de toamnă. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi. Este mare păcat!

În faţa acestuia, Anastasia și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească, dar pentru că ea era neclintită, a trecut la amenințări. Aceasta, însă, l-a anunţat că este pregătită să moară pentru Dumnezeu decâte ori va fi nevoie.

Pentru că nu a putut s-o înduplece, guvernatorul a supus-o multor chinuri: i s-au tăiat sânii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare.

În Mănăstirea Grigoriu se păstrează gambele, talpa stângă şi mâna dreaptă ale Sfintei Anastasia Romana.

Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Rugăciune către Sfânta Anastasia Romana pentru izbăvirea de ispite şi de boli grele

Mare muceniţă a lui Hristos Anastasia, ce ai suferit pentru credinţa dreptslavitoare, invata-ma pe mine cel ce sunt intunecat şi fără cunostinta a marturisi pe Dumnezeu şi a sta neclintit in credinta. Tu care ai suferit dezbracarea trupului asemenea ca a lui Hristos, imbraca-ma in haina pocaintei celei adevarate.

Focul cel iute şi arzător în care ai fost pusă, să stingă văpaia patimilor mele cele necurate de care sunt cuprins. Roata cea îngrozitoare pe care ai fost legată şi zdrobită la oase, să vindece sufletul meu cel ruinat de păcate. Sânurile tale care au fost tăiate fără milă de păgâni, cu briciul otrăvit, să întinerească sufletul meu îmbătrânit şi gârbovit de mulţimea fărădelegilor.

Capul tău cel prea cinstit care cu sabia a fost tăiat să înalţe capul meu către Dumnezeu, căci spre patimi rele este aplecat. Mijloceşte pentru a ajunge şi noi în Împărăţia luminii celei neapropiate a Sfintei Treimi acum şi în veci. Amin.

Citeste si Medic invitat la biserică să le vorbească credincioşilor despre beneficiile vaccinării. Preot paroh: „Vaccinul este un rezultat al științei, care se face cu binecuvântarea lui Dumnezeu”


loading...