CALENDAR ORTODOX 3 IUNIE 2018: Sărbătoare mare, este duminica tuturor sfinţilor

CALENDAR ORTODOX 3 IUNIE 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. În prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, Biserica e în mare sărbătoare. Este Duminica prăznuirii tuturor sfinților din panteonul creștin, în special a celor rămași necunoscuți lumii.

RomaniaTV.net
02 iun. 2018, 13:40
CALENDAR ORTODOX 3 IUNIE 2018: Sărbătoare mare, este duminica tuturor sfinţilor

Duminica Tuturor Sfinților, în calendarul ortodox, este prima duminică după Rusalii. Biserica prăznuiește toți sfinții știuți și neștiuți. În popor, sunt sărbătoriți toți cei care poartă nume de sfinți și nu numai.


Ortodoxe 
Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara 

Greco-catolice 
Sf. m. Lucilian și Paula cu fiii lor. Pomenirea morților

Romano-catolice 
Ss. Carol Lwanga și îns., m.

Sfântul Mucenic Luchilian și cei împreună cu el sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 iunie. 
Sfântul Luchilian a trăit în timpul împăratului Aurelian (270-275), a locuit aproape de Nicomidia și a fost slujitor într-un templu păgân. S-a creștinat către bătrânețe, devenind propovăduitor al adevărului evanghelic.

A fost prins și adus la judecată înaintea prefectului Nicomidiei, Silvan. În fața autorităților a mărturisit că este creștin. A fost bătut și apoi aruncat într-o temniță unde se mai aflau patru tineri, închiși pentru Hristos. Aceștia se numeau Ipatie, Paul, Dionisie și Claudiu.

Au fost duși cu toții la Bizanț unde au fost condamnați la moarte, tinerii prin decapitare, iar bătrânul Luchilian a fost spânzurat pe o cruce. O tânără creștină, pe nume Paula, care îi îngrijise în timpul drumului și în perioada detenției, iar după moarte le-a îngropat trupurile, a fost prinsă de autorități, torturată și decapitată în același loc cu cei pe care îi slujise. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)